fbpx Full klaff for ny sykepleierutdanning på Notodden og i Ål Hopp til hovedinnhold

Full klaff for ny sykepleier­utdanning på Notodden og i Ål

Den nyetablerte sykepleierutdanningen på Notodden og i Ål i Hallingdal fikk 500 søkere til 50 studieplasser. Poenggrensen på Notodden er den høyeste på alle studiestedene i år.

Sykepleierstudiet på Notodden har 54,4 som poenggrense. 

Oslo/Lovisenberg, Sandvika, Trondheim, Bergen (høstkurset) og Kristiansand krevde også over 50 poeng i år, men det nye tilbudet på Notodden troner øverst.

Lenger ned i saken finner du alle tall om poenggrenser, førstevalgssøkere og endringstallene for søkere på studiestedene.

Bærekraftige studiesteder

Notodden og Ål i Viken er en del av desentraliseringen av utdanningene. Årsaken til høy poenggrense kan ha med alder og erfaring å gjøre.

– Vi har ikke tall på dette ennå. Opptaket pågår, så vi må se på dette etter studiestart. Tilsvarende gjelder karakternivå. Men vi ser at vi har mange søkere med høy poengsum, noe vi selvsagt er glade for, skriver Ingvild Marheim Larsen, viserektor for utdanning ved Universitet i Sørøst-Norge, i en e-post til Sykpleien.

Dette er en utdanning spesialsydd for de som vil ta mer utdanning og er i yrket, eller de som vil skifte yrke. Alle må bo i studieområdet.

Kommunegrensene avgjør

Studiet på Notodden krever bostedsadresse i Drangedal, Fyresdal, Hjartdal, Kviteseid, Midt-Telemark, Nissedal, Nome, Notodden, Seljord, Tinn, Tokke eller Vinje.

Studiet på Ål, eller Torpomoen, krever bostedsadresse i Flesberg, Flå, Gol, Hemsedal, Hol, Krødsherad, Nesbyen, Nore og Uvdal, Rollag, Sigdal eller Ål.

– Vi har fått 5,6 millioner kroner fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse til prosjektet «Bærekraftig sykepleierutdanning: Fleksibelt og desentralisert studietilbud til distriktene», skriver Larsen.

Lokal praksis og læringsstier

– Den høye søkningen kan tyde på at mange ønsker å bli sykepleier og å kunne ta utdanningen der de bor. Det som særpreger denne utdanningen, er følgende, skriver viserektor Ingvild Marheim Larsen:

  • Det legges opp til at studentenes praksis, som er halvparten av studiet, i hovedsak gjennomføres på deltid strukket over et lengre tidsrom og i egen kommune eller nærkommune.
  • De teoretiske emnene anvender omvendt undervisning med «læringsstier» med god struktur og klare oppgaver det skal samarbeides om.

Barnevennlig utdanning

Det er planlagt tre fysiske samlinger i høstsemesteret med tredagers kickoff. Det er også nettbaserte fellessamlinger i hver «læringssti».

– Denne organiseringen av undervisningen gjør nok at flere ser at de kunne kombinert utdanningen med familie- og bosituasjon, sier Larsen. 

I tabellen under kan du alle studiestedenes poenggrense.

Som Sykepleien skrev mandag denne uken, er det totalt cirka 3000 færre søkere til sykepleierstudiene i Norge. 

I tabellen under kan du se hvor mange plasser, førstevalgssøkere og hvor mange som får tilbud om plass nå:

Antallet førstevalgssøkere til sykepleierstudier synker fra 13 209 førstevalgssøkere ved fjorårets opptak, til 10 223 førstevalgssøkere ved årets opptak. I tabellen under ser du på hvilke studiesteder endringene er størst i prosent:

0 Kommentarer

Annonse
Annonse