fbpx Dansk forskning: En av ti kvinner kan ha endometriose Hopp til hovedinnhold

Dansk forskning: En av ti kvinner kan ha endometriose

Bildet viser kvinne med magesmerter
B-SYKDOM: – Når kvinners underliv forbindes med smerter og kraftige blødninger, er det ikke det heteste samtaleemnet, sier Anne Hovmøller i den danske endometrioseforeningen. Foto: Mostphotos / Andrey Popov

Kun en av fem personer som er diagnostisert med sykdommen endometriose, får behandling tidsnok til å unngå fysiske og sosiale problemer, ifølge dansk forskning.

Sykdommen kjennetegnes ved kraftige smerter ved menstruasjon og samleie, samt problemer med å bli gravid.

Endometriose rammer opp mot hver tiende kvinne i fertil alder. Sykdommen koster samfunnet en formue i sykedager og behandlinger. Likevel er det kun 1,6 prosent av kvinner som får riktig diagnose, viser forskning fra Aarhus universitet.

Sykdommen innebærer at vev av samme type som slimhinnen i livmoren også kan sitte utenfor livmoren rundt underlivet til kvinner og utløse kraftige blødninger og svært kraftige smerter.

De aller fleste kvinner med sykdommen får aldri en diagnose, eller så får de den først etter mange år.

– Oppsøk legen tidlig

Ifølge forsker Dorte Rytter ved Aarhus universitet har det vært en økning mellom 1990 og 2017 i antallet som er diagnostisert med endometriose.

Rytter sier at det beste rådet er å gå til legen mye tidligere når man merker symptomer.

– Hvis du har flere dager i måneden du må gi opp å gå på jobb eller være hjemme fra skolen på grunn av smerter, bør du oppsøke lege. Dette er ikke smerter du skal bite i deg fordi du er kvinne, sier hun.

Taper 11 timer arbeidstid

En internasjonal studie fra 2011 viste at kvinner med underlivssykdommen i snitt taper 11 timer med produktivitet i løpet av en arbeidsuke.

Dermed får sykdommen også store sosioøkonomiske konsekvenser.

– En B-sykdom

Anne Hovmøller er administrerende direktør i Endometrioseforeningen i Danmark. I over 20 år har hun arbeidet for å rette mer oppmerksomhet mot endometriose.

– Når kvinners underliv forbindes med smerter og kraftige blødninger, er det ikke det heteste samtaleemnet, sier Hovmøller.

– Dette er en B-sykdom sammenliknet med kreft og hjerter, som innen forskning er forbundet med prestisje, sier hun videre.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.