fbpx Larvik kommune melder NRK inn til Datatilsynet Hopp til hovedinnhold

Larvik kommune melder NRK inn til Datatilsynet

Bilder viser Gro Herheim.

NRKs bruk av skjult kamera i dokumentaren om sykehjemsansatte blir meldt inn til både Arbeidstilsynet og Datatilsynet av Larvik kommune.

– Det er viktig at vi får klarlagt rammebetingelsene for framtidas arbeidsmiljø, og om overvåkning er noe vi må forberede oss på og akseptere i arbeidslivet, sier kommunedirektør Gro Herheim til Kommunal Rapport.

Varsler PFU-klage

Herheim har reagert kraftig på NRKs bruk av skjult kamera ved Furuheim sykehjem, og har fra før varslet at Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører» kan få et etterspill i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Det er helt klart en belastning å bli overvåket. Det gjelder både for ansatte, pårørende, besøkende og pasienter. Vi vil melde saken til både Arbeidstilsynet og Datatilsynet. Tilsynsorganene har en annen rolle enn PFU. Vi jobber med dette nå og håper å sende disse i løpet av kort tid, sier Herheim.

Opptakene ved Furuheim sykehjem pågikk døgnet rundt i tre uker på et pasientrom, og avdekket kritikkverdig pleie. Saken har ført til at kommunen selv har bedt Statsforvalteren om å gjennomføre tilsyn ved sykehjemmet. Kommunen vil også gjennomgå sine rutiner.

– Var nødvendig og riktig

NRK har tidligere forsvart bruken med at det ikke vært mulig å dokumentere hvilken pleie pasienten faktisk fikk, uten skjulte opptak.

– Vi står fast på at vår bruk av skjult kamera var nødvendig og riktig i dette tilfellet. Skjulte opptak er en unntaksmetode når det ikke er andre måter å dokumentere kritikkverdige forhold av vesentlig samfunnsmessig art. Den begrunnelsen står seg fortsatt, både etisk og juridisk, etter vår mening, skriver Egil Sundvor – NRKs redaktør for dokumentar- og samfunnsavdelingen – i en e-post til Kommunal Rapport.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse