fbpx – Ukom må styrkes, ikke avvikles Hopp til hovedinnhold

– Ukom må styrkes, ikke avvikles

Pål Iden i Ukom

Et utvalg vil legge ned kommisjonen som undersøker alvorlige hendelser i helsevesenet. Rapporten er nå ute til høring, og Ukom-direktør Pål Iden håper flest mulig vil lese den og sende inn høringssvar før fristen går ut.

Varselutvalgets rapport er ute på høring med frist 4. august. Oppdraget til utvalget var å evaluere varselordningene til Helsetilsynet og Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenester (Ukom).

I sin rapport foreslår de blant annet å legge ned Ukom og inkludere det i Helsetilsynet. En av begrunnelsene er å gjøre systemet enklere og at varsler meldes til én instans, nemlig til Statsforvalteren via melde.no.

Fakta
Varselutvalgets ni forslag

Utvalget foreslår konkrete endringer av varselordningen, og kommer med ni anbefalinger:

  1. Det er behov for en varselordning for alvorlige hendelser som omfatter hele helse- og omsorgstjenesten. Begrepet "Varselordning" endres til "Meldeordning"
  2. Virksomhetens ansvar for å forebygge, avdekke og avverge alvorlige hendelser må tydeliggjøres og understøttes i Meldeordningen for alvorlige hendelser
  3. "Nesten-alvorlige hendelser" inkluderes i Meldeordningen for alvorlige hendelser
  4. Meldeordningen for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten må utformes med sikte på hensiktsmessig ressursbruk i det samlede systemet 
  5. Pasienter, brukere og pårørendes stilling etter alvorlige hendelser styrkes
  6. Etablere et nasjonalt register for alvorlige hendelser og nesten-alvorlige hendelser
  7. Statsforvalteren får en tydeligere veiledningsrolle overfor virksomhetene
  8. Tydeliggjøre at Meldeordningen for alvorlige hendelser også omfatter overganger i pasientforløp, og der flere uønskede hendelser til sammen utgjør en alvorlige hendelse
  9. Det må legges til rette for bedre melde- og forbedringskultur i hele helse- og omsorgstjenesten

Ukom mener nedlegging er feil

Ukom er ikke uventet kritisk til at de skal legges ned og innlemmes i Helsetilsynet. Det er fremdeles over en måned igjen av høringsfristen, og så langt er det kommet inn to høringssvar, ett uten merknader og ett med støtte for å legge ned Ukom.

I dag sendte Ukom inn sitt eget høringssvar.

– Uavhengige, sanksjonsfrie undersøkelser i helse- og omsorgstjenesten må styrkes, ikke avvikles, skriver Ukom.

Ukom skal gi læring

Ukom sier de er enig med utvalget i at varselordningen skal bidra til økt kvalitet, pasientsikkerhet, læring og forbedring i hele helsetjenesten.

– Men vi støtter ikke forslaget om å oppheve Lov om Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, og avvikle ordningen med sanksjonsfrie undersøkelser av alvorlige hendelser og alvorlige forhold, skriver Ukom.

Ukom mener det er helt nødvendig med to ulike systemer: Et system med tilsyn og kontroll med forsvarlighet, og et system for sanksjonsfrie undersøkelser av alvorlige hendelser og alvorlige forhold.

Skal kunne forklare seg uten frykt

Direktør i Ukom, Pål Iden, forklarer hvorfor i en pressemelding

– Undersøkelser som skal bidra til læring og forbedring, kan ikke samtidig brukes til å gi sanksjoner til helsepersonell og virksomheter.

Han mener det etter alvorlige hendelser er viktig med trygghet for alle involverte.

– Det er kun mulig dersom de involverte kan forklare seg uten frykt for reaksjoner i ettertid. Dette gjør det nødvendig med to atskilte systemer, sier Iden.

Blir ikke enklere

Varselutvalget skriver at ved å slå sammen Ukom med Helsetilsynet, blir systemet enklere.

– Vi kan ikke se at utvalget har lykkes med det. Vi vurderer at forslaget vil føre til økte rapporteringskrav og mer byråkrati på flere nivåer, uten at det resulterer i mer nasjonal læring, sier Iden.

I pressemeldingen oppfordrer han alle som er opptatt av læring etter alvorlige uønskede hendelser i helse- og omsorgstjenesten, til å sette seg inn i Varselutvalgets forslag og skrive høringssvar.

Fristen for å gi høringssvar er 4. august.

Fakta
Om Ukom

Ukoms samfunnsoppdrag er å bidra til å gjøre helse- og omsorgstjenesten tryggere både for pasienter, brukere og helsepersonell. Arbeidet er begrunnet i “Lov om Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten”.

Ukoms oppdrag:

  • Undersøker alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Omfanget på hver enkelt undersøkelse varierer.
  • Ivaretakelse og dialog med alle involverte er viktig for oss.
  • Ukoms hovedkilder til informasjon er skriftlig dokumentasjon, intervjuer og befaringer.
  • Alle data Ukom samler inn bearbeides, funn analyseres og presenteres for de som er involvert i undersøkelsen. De får anledning til å kommentere innholdet slik at Ukom kan foreta nødvendige justeringer.
  • Ukom skriver så rapporter som kan bidra til læring på tvers i helse- og omsorgstjenesten, og ikke bare for de som er involvert i hver enkelt undersøkelse.
  • Før publisering blir funn og anbefalinger kvalitetssikret ved at Ukom ber om tilbakemeldinger fra relevante deler av tjenesten, inkludert pasient- og brukerorganisasjoner.

Når Ukom gjennomfører sine undersøkelser, skal de ikke vurdere lovligheten av behandlingen (forsvarlighet). Ukom skal heller ikke fordele skyld eller gi straffereaksjoner når noe går galt. Ukoms mandat er å prøve å forstå hva som har skjedd og hvordan unngå at det skjer igjen.

Kilde: Ukom

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse