fbpx Flere eldre blir syke av RS-virus – nå kommer vaksinen til Norge Hopp til hovedinnhold

Flere eldre blir syke av RS-virus – nå kommer vaksinen til Norge

Bilde fra infeksjonsposten på Ullevål sykehus

RS-virus kan gjøre småbarn alvorlig syke, men luftveisinfeksjonen kan også ramme eldre. I høst kommer vaksiner mot RS-virus til Norge.

I omkring 60 år har forskere jobbet for å lage en vaksine mot RS-viruset (RSV). Vaksinen som er godkjent i EU nå – og dermed i Norge – beskytter mot nedre luftveisinfeksjon forårsaket av RS-virus, skriver Aftenposten.

– Må betale selv

– I år vil man selv kunne oppsøke fastlege for å få vaksinen mot RS-virus. Man må også betale for den selv, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) til avisen.

Han opplyser at FHI ikke vil komme med en generell anbefaling om at alle over 65 år bør ta den i år.

– Om en vaksine mot RS-virus skal bli anbefalt for alle personer over 65 år, som er en vanlig aldersgrense for vaksinering i Norge, krever det en såkalt fullstendig metodevurdering. På sikt kan en RSV-vaksine kanskje gå inn i et vaksineringsprogram for voksne, men det har vi ikke vurdert ennå, sier Berg.

Dukker opp høst og vinter

RS-virus er kjent som den vanligste årsaken til nedre luftveisinfeksjon hos små barn. RS-virus, også kjent som respiratorisk syncytialt virus, er et vanlig forkjølelsesvirus hos både barn og voksne, ifølge Oslo universitetssykehus.

RS-virus kan også gi alvorlig sykdom hos voksne og eldre. RSV dukker opp om høsten og vinteren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse