fbpx Nedgang i pasientskader ved norske sykehus Hopp til hovedinnhold

Nedgang i pasientskader ved norske sykehus

sykepleier velger medisiner

Det var cirka 8000 færre sykehusopphold med pasientskader i 2022 enn i 2012. Over en tiårsperiode har det blitt tryggere å være pasient ved norske sykehus.

I fjor oppsto det en pasientskade ved 12,6 prosent av sykehusoppholdene i Norge. De hyppigste typene pasientskader var legemiddelrelaterte skader og urinveisinfeksjon.

I fjor oppsto det pasientskade ved 12,6 prosent av alle sykehusopphold i Norge. Året før var tallet 12,8 prosent, opplyser Helsedirektoratet.

De vanligste skadene

I 2022 var de hyppigste typene av pasientskader legemiddelrelaterte skader, urinveisinfeksjon, annen kirurgisk komplikasjon og annen infeksjon.

Samtidig viser en samlet opptelling av skadetyper knyttet til kirurgi, at disse ble funnet i 4,3 prosent av alle sykehusopphold i 2022, mot 4,4 prosent i 2021.

Trykksår har vært økende de siste årene, og Helsedirektoratet planlegger å videreføre tiltakspakken mot trykksår i et faglig råd om forebygging av trykksår.

Store konsekvenser for pasienten

– Pasientskader kan ha store konsekvenser for pasienten, pårørende og helsepersonellet som er involvert. Det medfører også store kostnader for sykehusene og for samfunnet, samtidig som omtrent halvparten av alle skader kunne vært forebygd, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han sier arbeidet med å øke pasientsikkerheten er langsiktig og krever målrettet innsats på mange områder.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse