fbpx Hva er status for Helseplattformen? Hopp til hovedinnhold

Hva er status for Helseplattformen?

Bildet viser en collage. Halvparten av bildet er et bilde av tastatur og andre halvdel av helikopterplattformen ved St.Olavs hospital

Svaret kommer forhåpentligvis neste uke. Da møtes Helsetilsynet, Trondheim kommune og ledelsen ved St. Olavs hospital for å snakke om tilsynsrapporten om Helseplattformen.

Bakgrunnen for møtet er det stedlige tilsynet som Statsforvalteren i Trøndelag og Helsetilsynet gjennomførte tidligere i år etter at sykehuset hadde tatt i bruk Helseplattformen.

Det er ifølge kommunikasjonsrådgiver i Helsetilsynet, Hild Lamvik, ingen dramatikk rundt at Helsetilsynet innkaller til møte.

– Det var varslet et oppfølgingsmøte allerede i vår da vi kom med vår tilsynsrapport, opplyser Lamvik til Sykepleien.

– Helseplattformen – en fare for pasientsikkerheten

Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag konkluderte i sin rapport med at innføringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen. 

Eksempler på feil som truer pasientrisikoen, er ifølge helsetilsynet at helsepersonell har opplevd at pasientjournalen låses ved samtidig bruk, manglende kontroll på ventelister, henvisninger og meldinger til eksterne, samt legemiddeladministrasjon. 

Siden Helsetilsynets tilsyn, har det vært gjennomført to eksterne evalueringer, samtidig som det er kommet inn flere bekymringsmeldinger til Statsforvalteren og Helsetilsynet.

To eksterne rapporter

Evalueringsrapporten fra Boston Consulting Group (BCG) kom i august. I konklusjonen pekes det på svikt på flere områder som førte til at innføringen gikk galt. 

Her sviktet det:

  • Utydelig styringsstruktur og beslutningsmyndighet.
  • Ansvarspulverisering og tillitsutfordringer mellom aktørene.
  • Lite fokus på brukervennlighet fra leverandøren, og opplæring.
  • Dårlig planlegging og utfordringer knyttet til innføringen under pandemien.

I september kom revisjonsrapporten fra KPMG. Resultatet av revisjonen endte i en liste med 25 anbefalinger til hva som konkret bør gjøres. Blant de viktigste prioriteringene er å gjenreise tilliten til meldingsutveksling, samt å øke brukervennligheten for de ansatte og for pasienter i appen.

Behov for en samlet oversikt

– Vi har behov for å få en samlet og oppdatert oversikt over status for Helseplattformen i Midt-Norge og Helseplattformen AS, skriver Helsetilsynet i en pressemelding.

Både ledelsen ved St. Olavs hospital og Trondheim kommune er invitert til møtet.

– Når skal møtet foregå?

– Det er ikke fastsatt dato, men det er satt opp til neste uke, sier kommunikasjonsrådgiver i Helsetilsynet, Hild Lamvik til Sykepleien.

Fakta
Evalueringer av Helseplattformen

Her kan du lese Helsetilsynets rapport, og de to eksterne evalueringene av Helseplattformen:

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse