fbpx Anatomieksamen: 22 prosent fikk stryk, men rekordmange fikk toppkarakter Hopp til hovedinnhold

Anatomieksamen: 22 prosent strøk, men rekordmange fikk toppkarakter

Daniel Tørresvoll Stabu

10 prosent av studentene fikk toppkarakteren A. Sjekk resultatene ved din skole. 

Mandag ble sensuren for nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi sendt ut fra NOKUT. Denne eksamenen er for mange en tøff test og strykprosenten har i årevis ligget på 20–25 prosent. 

Gode nyheter

Nokut kommer med flere gode nyheter til landets sykepleierutdanninger: Aldri før har så mange sykepleierstudenter fått toppkarakteren A.

Over 10 prosent av studentene fikk toppkarakter, og karaktersnittet ligger på høyeste nivå siden denne eksamenen ble gjennomført første gang i 2016.

Dette er tredje året på rad at karaktersnittet øker.

– Vi ser en stadig positiv utvikling i studentenes resultater, og det er gledelig! Her har mange faglærere og studenter lagt ned en stor innsats som gir gode resultater, og det kan de være stolte av, sier Nokut-direktør Kristin Vinje.

(Teksten fortsetter under tabellene)

22 prosent strøk

Til tross for gode nyheter, viser tallene at det fremdeles er over 22 prosent som stryker. 

– Likevel er det positivt at dette er det laveste tallet siden 2019, sier NOKUT-direktør Kristin Vinje.

Denne eksamenen skal sikre at studentene har tilstrekkelig kunnskap om grunnleggende temaer innen sykepleiefaget. 

– Til syvende og sist handler dette om liv og helse for pasientene, så det er ikke aktuelt å lempe på vanskelighetsgraden her for å få flere gjennom, sier Vinje.

Eksamenen er utarbeidet av en eksamensgruppe som består av faglærere, emneansvarlige og andre eksperter på fagfeltet. I tillegg har Norsk Sykepleierforbund Student bidratt i arbeidet med eksamen.

 

Flest fikk toppkarakter i Bergen

Resultatene viser at hele 35,7 prosent av studentene ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen fikk toppkarakter, noe som er den høyeste i landet.

– Ellers er det som normalt store variasjoner mellom institusjoner og campus, og strykprosenten varierer mellom under fem prosent til over 40 prosent noen steder, skriver NOKUT i en pressemelding.

Karakterkrav bør ikke fjernes

NSFs Studentleder, Daniel Tørresvoll Stabu, har kikket på tallene.

– Vi ser at blant de 13 studiestedene med høyest strykprosent er 9 av dem blant skolene som hadde 0 i poengkrav ved inntak 2023. Studentene har oppfylt kravet om 3 i matte og norsk, sier Stabu.

Han legger til at det uten noe annen form for kvalitetssikring av grunnkompetansen hos de som kommer inn på bachelor i sykepleie, ser NSF Student svært mørkt på å fjerne karakterkrav.

 – Det går i riktig retning

Stabu er fornøyd med at flere får toppkarakter og at strykprosenten går litt ned.

–
Det er kjempebra! Det går i riktig retning, og det sier forhåpentligvis noe om at nasjonal deleksamen har ført til at flere studiesteder har endret litt retning og forbedret kvaliteten i undervisningen og opplegget rundt denne eksamen. 

NSF Student vil at flere eksamener i bachelorprogrammet i sykepleie standardiseres med nasjonal eksamen.

– Vi mener sluttkompetansen til sykepleierstudentene da vil bli likene, noe som er særdeles nødvendig i sykepleieryrket, sier Stabu.

Han håper utdanningsinstitusjonene velger å se resultatene i sammenheng med undervisning, og bruke dette i evalueringen av emne. 

– Det er også en gylden mulighet til å dra lærdom av hverandre og låne suksessfaktorer, sier han og legger til:

– Også har jeg lyst til å si vel blåst til sykepleierstudentene, utdanningsinstitusjonene og Nokut. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse