fbpx 594 pasienter venter på et nytt organ Hopp til hovedinnhold

594 pasienter venter på et nytt organ

Dør inn til operasjonsstue.

For pasientene på venteliste for et nytt organ er det få eller ingen behandlingsalternativer. I fjor døde 34 pasienter mens de sto på venteliste.

I løpet av årets tre første måneder har 78 nordmenn fått ett eller flere livreddende organer, fra 21 avdøde donorer. Det er en nedgang fra i fjor. Da hadde 98 pasienter fått hjelp på samme tid, viser tall fra Rikshospitalet.

Norge henger etter

Sammenliknet med de andre nordiske landene, har Norge færre donasjoner etter hjertedød (cDCD), enn de andre nordiske landene. 

– Både Sverige og Danmark har høyere donorrater justert for folketall. Finland har nesten dobbelt så mye som Norge så langt, med henholdsvis 6,43 donasjoner per million innbyggere mot 3,8 i Norge, melder Stiftelsen organdonasjon i en pressemelding.

Helseminister Ingvild Kjerkol har bedt de regionale helseforetakene om å gå gjennom organiseringen av donasjonsvirksomheten på hvert enkelt donorsykehus og sørge for at alle potensielle donorer blir oppdaget og vurdert. Det skal også jobbes for å minimere de til dels store variasjonene donorsykehusene imellom.

Flere sier nei

– I dag finnes det ingen tall på hvor mange pasienter som dør på norske intensivavdelinger som kunne blitt donorer, skriver Stiftelsen organdonasjon.

I tillegg er avslagsprosenten igjen på vei opp. 

– Den var vedvarende høy gjennom koronapandemien, men gikk ned etter gjenåpningen av samfunnet. Nå ser vi en økning igjen, uten at dette helt kan forklares, skriver Rikshospitalet. 

Det ble et nei til organdonasjon ved 30 prosent av forespørslene i løpet av årets første kvartal. Normalt ligger dette tallet på nærmere 20 prosent.

34 døde mens de ventet i fjor

Samtidig øker ventelistene. Ved utgangen av mars ventet 594 pasienter på et nytt organ. For disse pasientene er det få, eller ingen behandlingsalternativer. I fjor døde 34 pasienter mens de sto på venteliste for et nytt organ

Stiftelsen organdonasjon har samlet følgende oversikt om donasjon og transplantasjoner for 2023:

  • 119 gjennomførte donasjoner fra avdød giver
  • 399 pasienter fikk et nytt organ (totalt avdød og levende donor) 
  • 43 pasienter fikk organ fra levende giver (én nyre) 
  • 79 prosent positive svar til donasjon på sykehuset (avdøde selv, eller familien på vegne av avdøde), som gir en avslagsprosent på 21
  • 14215 transplantasjoner i Norge siden oppstart i 1969
  • 584 på venteliste for nytt organ (pr. 31.12.2023) 
  • 34 pasienter døde mens de sto på venteliste for et nytt organ

Endret at pressemeldingen var fra Rikshospitalet, til Stiftelsen organdonasjon.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse