fbpx Lokketilbud til sykepleiere: – Nærmest utviklet seg til galskap Hopp til hovedinnhold

Lokketilbud til sykepleiere: – Nærmest utviklet seg til galskap

– Alt det ekstra som tilbys nyansatte, kan oppleves veldig urettferdig for de som allerede bor og jobber i den samme kommunen, mener NSF-tillitsvalgt Susanna Bjørkås-Olsen.

I Finnmark-kommunen Lebesby, der Susanna Bjørkås-Olsen bor og jobber, får sykepleierne 100 000 kroner hvert tredje år – for å bli i jobben.

Og nye søkere, de lønnes automatisk som om de har minst ti års ansiennitet. 

– Men det er veldig få søkere når stillinger lyses ut. Av og til er det ingen, sier hun.

Fakta
Tilbud fra Lebesby:
  • Nytilsatte får lønn tilsvarende minst ti års ansiennitet. 
  • Stabiliseringstillegg for sykepleiere i fast turnusstilling hvert tredje år. Minst 80 prosent stilling gir tillegg på 100 000. Stipendordning for grunnutdannede sykepleiere med 150 000 fordelt på tre år. 
  • Stipendordning for desentralisert utdanning for psykiatrisk sykepleier over to år med 70 000. 
  • Nedskrivning av studiegjeld med inntil 30 000 per år. Oppstartstilskudd på 50 000 for de som flytter til kommunen, mot to års bindingstid.
  • Gratis barnehage og rimelig SFO. 

    Kilde: Lebesby kommune

– Folk shopper

Hennes inntrykk er at de som søker, ikke kommer på grunn av rekrutteringstilskuddet, men at tilbudet brukes mer som et utgangspunkt for å forhandle videre.

– Man ser jo en trend med at sykepleiere som søker jobb og ikke har tilhørighet til kommunen, krever mer i tillegg enn det kommunen allerede tilbyr. De får tilbud om for eksempel en signeringsbonus, men krever mer, for eksempel det nabokommunene tilbyr. De krever for eksempel gratis bolig, forteller hun og fortsetter:

– Folk shopper, og de har den muligheten siden det er sykepleiermangel, sier Susanna Bjørkås-Olsen.

Hun lurer på når det sier stopp.

– Det er mange kommuner som ikke har den økonomiske friheten til å tilby gull og grønne skoger, men selv rike kommuner vil til slutt også kjenne at begeret renner over hvis det fortsetter slik, sier hun.

– Bør satse på å beholde de man har

Alt det ekstra som tilbys nyansatte, kan oppleves veldig urettferdig for de som allerede bor og jobber i kommunen, sier Susanna Bjørkås-Olsen.

– Kommunene bør satse mer på å beholde de som allerede er der, enn å bruke penger på å hanke inn sykepleiere som kanskje bare er innom så lenge bindingstiden varer – eller er vikarer enn kort periode.

Men dette er ikke et problem som hver enkelt kommune klarer å løse alene, mener hun. 

– Det er sentrale politikere som må ta tak i dette. Slik det er nå, med alle de forskjellige lokketilbudene og beløpene kommunene må bruke på vikarer, så har det nærmest utviklet seg til galskap. Det må tas tak i dette, sier hun.

Forutsigbart

I hennes kommune er det innført et stabiliseringstilskudd. Hvert tredje år får en fulltidsansatt sykepleier som jobber turnus, 100 000 kroner. 

Ved lavere stillingsprosent blir satsen tilsvarende mindre. 

– Det er et godt tiltak som belønner de faste som blir i stillingen over lengre tid. Tiltaket her i kommunen varer i alle fall til 2027, så det er også en forutsigbarhet i det.

Styrer helst unna vikarbyrå

Ifølge KS' arbeidsgivermonitor er Lebesby en av mange kommuner som oppgir at det «meget utfordrende» å rekruttere sykepleiere.

Komunnens ordfører Sigurd Rafaelsen (Ap) bekrefter at det ikke er flust av søkere:

– Det er vanskelig å få søkere, spesielt til spesialiserte sykepleierstillinger. Vi er samtidig heldig som har mange dyktige, fleksible og dedikerte ansatte som gjør at vi klarer å holde oss unna vikarbyrå i stor grad, sier han.

– For oss er det et poeng at vi tar godt vare på de ansatte vi allerede har og ser på mulighetene til å bidra for å utdanne flere.

Vil ha nasjonalt sykepleierløft

Han mener det er på tide med et nasjonalt løft for sykepleiere:

– Det er helt klart viktig at man ser på måter for å bedre arbeidshverdagen til sykepleierne og hvordan man lar sykepleierne bruke sin kompetanse der den trengs mest, påpeker ordføreren og legger til at det også er på tide med en bred nasjonal satsing på teknologiutvikling. 

– Vi ser at det fungerer når vi gjør nasjonale løft slik vi gjorde for fastlegene. Nå må vi også ta et sykepleierløft, og så må vi belønne alle de som står på døgnet på tamp, sier han.

Fakta
Lokketilbud: Kampen om sykepleierne

Sykepleien har vinteren 2024 spurt alle landets kommuner hva de tilbyr utover tarifflønn for å rekruttere og beholde sykepleiere. Vi har i tillegg hentet inn informasjon fra tillitsvalgte i Norsk Sykepleierforbund, stillingsutlysninger og andre kilder.

Godt over halvparten av kommunene har slike tillegg utover garantilønn.

Klikk her og se hvilke goder kommunene lokker med.

Les mer her:

SE VIDEO:

Sykepleier i ambulerende nattjeneste: – Det er krevende til tider

Nyutdannede Anna: Jeg hadde kommunehelsetjenesten som førstevalg

 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Egil Andersen

Psykiatrisk sykepleier
3 uker siden

Avlønning av spesialsykepleiere og lang ansiennitet er en skam, i alle fall i kommunesektoren. Har jobbet i mange år i samme kommune og i lønnsoppgjør etter lønnsoppgjør håpet at kompetanse og erfaring ville betale seg, men nei. Det er ikke bare i Finnmark og utkantstrøk det har oppstått en urettferdig forskjell som også er med på å forsure arbeidsmiljø og motivasjon. Det er en helt bevist politikk å lokke inn «nyutdannede» sykepleiere og krysse fingre for at de blir. Bondefanging er vel riktig begrep. Har kommet dit at jeg fraråder sykepleier å ta jobb i kommunesektoren grunnet lønnsutviklingen.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse