fbpx Samordna opptak: – Karakterkrav virker ikke å være et hinder Hopp til hovedinnhold

Samordna opptak: – Karakterkrav virker ikke å være et hinder

Bildet viser studentleder Daniel Stabu

 – Med tanke på at det er oppgang i søkertallene, virker karakterkrav overhodet ikke å være et hinder, mener studentleder Daniel Tørresvoll Stabu.

Søkertallene har totalt gått opp, og andelen menn har økt. Det er lederen i NSF Student, Daniel Tørresvoll Stabu, glad for, selv om han betegner oppgangen som beskjeden.

– Det er starten på en positiv kurve som vi tror og håper fortsetter, sier han.

Stabu mener det er gode nyheter at flere har fått øynene opp for yrket, og at den negative trenden har snudd. 

– Det er likevel viktig at vi fortsatt jobber for å attraktiviteten til utdanningen.

Flere menn vil bli sykepleier

– Antall mannlige søkere øker, hva er årsaken?

– Vi har hatt kampanjer som har hatt til hensikt å fremstille det moderne sykepleieryrket. Blant annet gjennom kampanjen «på jobb for deg». I tillegg har vi flere fantastiske mannlige sykepleiere som har vært synlige i å fronte sykepleieryrket, både gjennom sosiale og mindre sosiale medier. Sykepleie har blitt mer synlig de siste årene, på godt og vondt. Men det kan se ut til at synligheten nå har gitt et bedre helhetsinntrykk at yrket, og at det har nådd ut til søkerne, sier Stabu.

– Ballen har begynt å rulle

Han benytter anledningen til å skryte av utdanningsinstitusjonene for innsatsen de har lagt ned for å rekruttere flere menn til utdanningen. 

– Vi ser at flere studiesteder har vært bevisst på å representere de ulike kjønnene i sosiale medier og på egne nettsider. I tillegg er det etablert nettverk og rollmodellstiltak for å rekruttere flere mannlige søkere, sier han.

Ifølge Stabu sprer ryktet om at et studiested har en betydelig mannsandel seg fort. 

– Det å vite at du kan gå inn i et klasserom hvor det er flere andre å speile seg i kan også ha en rekrutterende effekt. I og med at det er en økning i antall menn som søker til sykepleie kan det bety at ballen har begynt å rulle. 

Stabu mener det er viktig å skape gode miljøer for menn som søker sykepleie. 

– Eksempelvis ved rollemodeller, at man er flere menn i arbeidsgrupper, skape møtearenaer og innhente eller skape pensumlitteratur som ikke konsekvent omtaler sykepleieren som «hun» og pasienten som «han». Det er en definisjonsmakt i ordene vi velger, legger han til.

– Argumentet om at karakterkrav er et hinder, stemmer ikke

– Er karakterkravene et hinder slik kunnskapsministeren hevder?

– Med tanke på at det er oppgang, virker det overhodet ikke å være et hinder, sier Stabu.

Han forstår at det oppleves som et hinder for noen.

– Vi må forsøke å se antall studenter inn på studiet i sammenheng med antall uteksaminerte sykepleiere. Å åpne for flere inn, betyr ikke automatisk at de alle gjennomfører hele studieløpet, sier han og legger til:

– Spørsmålet om karakterkravet er dog tabloid fremover, i og med at sittende regjering ikke anser inntakskompetanse som et tema for potensielle sykepleierstudenter i tiden fremover. 

Sliter i Nord

– Hva tyder nedgangen i nord på?

– Det er vanskelig å spekulere i. En utfordring vi vet studenter har gitt mye tilbakemeldinger på, er at det er vanskeligere å gjennomføre studiet med store avstander til praksis, slik det oftere er i nord, sier han. 

Stabu mener det også er vanskelig å gjennomføre tilrettelegging. 

– I realiteten blir det da ikke lik tilgang til utdanning uavhengig av livssituasjon. Lik tilgang er ikke det samme som like rammer for utdanningen, sier han. 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Oda

1 uke 2 dager siden

Det er viktig å minne på at jeg er en av dem som har søkt sykepleierutdanningen i år til tross for min 2’er i matematikk. Med et håp om at det åpnes for å fylle opp plassene i august for oss som ikke oppfyller karakterkravene. Jeg vil gjette på at det er mange i tilsvarende situasjon. Med andre ord; hvor mange kvalifiserte søkere det faktisk er vil ikke vise seg før i august.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse