fbpx Blar opp to milliarder kroner: – Ventetidene skal ned Hopp til hovedinnhold

Blar opp to milliarder kroner: – Ventetidene skal ned

Bilde av Jan Christian Vestre

Ventetidene skal ned og helseminister Jan Christian Vestre lover to milliarder for å få det til. Han har fått alle partene i sykehussektoren med seg på laget, også Sykepleierforbundet.

På en pressekonferanse mandag formiddag la helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre, frem regjeringens ventetidsløfte. Ventelistene skal ned, og Vestre blar opp med to milliarder kroner.

Han hadde samlet sammen stort sett alle aktører innen sykehussektoren, inkludert NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, på pressekonferansen på Ahus.

I tillegg stilte Fagforbundet, Den norske legeforening, Delta, Psykologforeningen, Spekter, Virke, NHO Geneo og representanter fra de regionale helseforetakene. 

– Folk skal være trygge

– Min viktigste oppgave som helse- og omsorgsminister er å sørge for at folk i hele landet kan være trygge på at de får helsehjelp av høy kvalitet når de trenger det, sier Vestre i en pressemelding. 

Han legger til at velferdsstaten skal være den beste helseforsikringen vi har i Norge. 

– Derfor er jeg glad for at jeg kan stå sammen med arbeidstakerorganisasjoner, arbeidsgiverorganisasjoner og helseforetakene og presentere ventetidsløftet. Ventetidene skal markant ned, sier Vestre.

Ventetidene har økt

Ventetidene i sykehusene har økt siden 2017. I dag må du i snitt vente 15 dager lenger enn du måtte for sju år siden. Årsakene til økningen i ventetidene er sammensatte, men pandemien har hatt en betydelig påvirkning.

– Vi skal jobbe sammen på nye måter for å snu trenden og sørge for en nedgang i gjennomsnittlig ventetid i 2024 og 2025, slik at det i perioden blir en markant reduksjon i ventetidene. Gjennom et forpliktende trepartssamarbeid skal vi legge til rette for å ta i bruk alle gode tiltak som virker, sier Vestre.

NSF: Applauderer rask respons

Lill Sverresdatter Larsen sier det er positivt at regjeringen har lyttet til NSF, og styrker sykehusenes økonomi.

– Midlene må brukes til å beholde og rekruttere livsnødvendig kompetanse i sykehusene, sier Larsen.

– I dag applauderer vi helseministerens raske respons, men problemene i helsesektoren er ikke en «quick fix». Vi forventer at midlene brukes til å beholde og rekruttere sykepleiere og annet helsepersonell. Da trengs bedre lønns- og arbeidsvilkår, mindre belastning og god oppgavedeling, sier hun.

– Tariffoppgjørene løser ikke dette

Sverresdatter Larsen peker på at regjering og Stortinget har et stort ansvar for å beholde livsnødvendig kompetanse i tjenestene. 

– Tariffoppgjørene har ikke vist seg i stand til å løse denne utfordringen, og da må også den tredje parten i trepartssamarbeidet på banen. Hvis ikke kan vi ende opp med et todelt helsevesen, der bare de som kan betale for kompetansen av egen lomme får tilgang til den, sier Larsen.

Skal bli mer oppgaveglidning

Regjeringen sier de vil legge opp til riktig bruk av personell og kompetanse med bedre oppgavedeling.

– Dette er i tråd med hva vi har snakket om lenge og det er positivt at signalene tas. Vi ser nå frem til å bli involvert i det videre arbeidet for å få til bedre oppgavedeling mellom yrkesgrupper i sykehusene. God ledelse er også avgjørende for å få til dette. Skal regjeringen nå sitt mål om kortere ventetider er de avhengige av å beholde og rekruttere livsnødvendig sykepleierkompetanse, sier Sverresdatter Larsen.

Tre spor

Vestre sa på pressekonferansen at partnerne i ventetidsløftet skal jobbe langs tre hovedspor for å oppnå målsettingen om at ventetidene skal ned. 

– De tre hovedsporene er helsepersonell, innovasjon og samarbeid. Aktuelle tiltak er bedre ansvar- og oppgavedeling, hensiktsmessige arbeidstidsordninger, kvelds- og helgeåpne poliklinikker, færre rapporteringskrav og samarbeid med private aktører etter avtale med og prioritering av det offentlige.

Fakta
Fakta om regjeringens ventetidsløfte

Partnerne er enige om at følgende tiltak er relevante i arbeidet med å redusere ventetider i spesialisthelsetjenestene:

Personell

  • Fagfolkene er den viktigste ressursen i sykehusene, og er derfor også den viktigste faktoren for å redusere ventetidene. Partnerne vil støtte opp om tiltak for riktig bruk av personell og kompetanse, herunder bedre ansvar- og oppgavedeling, hensiktsmessige arbeidstidsordninger og redusert sykefravær.

Innovasjon

  • Digitale løsninger og innovasjoner som dokumenteres og spres er viktige for å frigjøre arbeidstid, for samhandlingen og for pasientene.

Samarbeid

  • Den offentlige helsetjenesten er ansvarlig for å sikre forsvarlige tjenester og at pasientene opplever akseptable ventetider. Private aktører, både ideelle og kommersielle, kan også bidra til å redusere ventetidene. Bruk av private aktører skal skje etter avtale med de regionale helseforetakene.

– Regjeringen må ta den største skylden

Tone W. Trøen i Høyre sier det er positivt at regjeringen nå tar grep, men kommer med noen stikk. Hun mener blant annet at regjeringen må ta den største skylden for at så mange pasienter må vente uforsvarlig lenge på helse hjelp.

– Tapt livskvalitet, smertefulle hverdager og sykemelding er ofte realiteten for de som står lenge i helsekø. Tiden pasienter må vente har ikke vært i nærheten av så lang siden Arbeiderpartiet sist styrte og Jonas Gahr Støre var helseminister, skriver hun i en e-post til Sykepleien. ¨. 

Hun mener regjeringen i snart tre år har ført en politikk som har bidratt til en dramatisk økning i helsekøene. Ifølge Høyre venter per i dag over 250 000 pasienter på helt nødvendig helsehjelp. 

– Derfor er det er bra at regjeringen endelig tar pasientene på alvor. Høyre har i flere år etterlyst tydelige tiltak fra regjeringen fordi vi vet at med et sterkere offentlig privat samarbeid vil pasientene få raskere helsehjelp, sier Trøen og legger til:

– I løpet av åtte år i regjering klarte vi å kutte i helsekøene. Selv under pandemien klarte Høyre-regjeringen å holde ventetidene lavere enn det vi ser dagens regjering klarer.

– Dette er bare starten

NHO Geneo har store forventninger til konkrete løsninger.

– Helsekøene vi nå opplever, er bare starten på det som kommer, sier administrerende direktør Karita Bekkemellem.

Frps helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, synes det er spesielt at det har tatt så mange år før regjeringen gjør noe med ventetiden.

– Men jeg har tro på at dette samarbeidet og de friske midlene kan bidra til å få snudd den negative utviklingen under denne regjeringen, sier Hoksrud.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse