fbpx Stomiposen lekker for to av tre – nytt system kan hjelpe Hopp til hovedinnhold

Stomiposen lekker for to av tre – nytt system kan hjelpe

Bildet viser en kvinne med en stomipose

Mange stomipasienter opplever lekkasje fra posen, men vegrer seg for å ta opp problemet med helsepersonell. Et nytt tilbakemeldingssystem kan gi bedre kommunikasjon og færre lekkasjer.

67 prosent av stomipasienter har opplevd lekkasje fra stomiposen, viser en studie Kirsten Lerum Indrebø har gjennomført i forbindelse med doktorgradsarbeidet sitt ved Høgskulen på Vestlandet. Det melder NRK Vestland.

Den vanligste årsaken til lekkasje blant de 160 deltakerne i studien var feil utstyr eller plassering av utstyr. Å «ikke ha et optimalt forhold til helsepersonell» ble oppgitt som den nest viktigste årsaken til lekkasjene, skriver NRK.

Indrebø har vært med på å utvikle et nytt tilbakemeldingssystem der pasientene svarer på spørsmål om psykisk og fysisk helsetilstand i forkant av konsultasjoner.

Katinka Hauge, som har hatt stomi siden 2001, har tro på tilbakemeldingssystemet.

– Det er mye lettere å svare på et skjema enn å gå inn i et rom og si «hei, jeg har lyst til å snakke om utfordringene med stomi og seksuallivet mitt». Da har du brutt isen, og stafettpinnen er hos stomisykepleieren, sier Hauge til NRK.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse