fbpx – Etisk refleksjon reduserer stress Hopp til hovedinnhold

– Etisk refleksjon reduserer stress

Bildet viser forskerne Audun Mo og Veronica Lockertsen

Nyutdannede sykepleiere møter flere etiske dilemmaer enn de er forberedt på, mener Veronica Lockertsen og Audun Mo.

Sykepleierutdanningen inneholder etikkundervisning og praksisperioder der refleksjon og kritisk tenkning skal trenes. Men den harde realiteten er at nyutdannede sykepleiere møter et helt annet landskap enn de har blitt forberedt på.

Det mener førsteamanuensis Veronica Lockertsen ved Oslomet og Audun Mo, medlem av Rådet for sykepleieetikk. De har skrevet en vitenskapelig diskusjonsartikkel om etisk refleksjon i Sykepleien Forskning.

«Etisk refleksjon blir sparsommelig løftet gjennom praksisperiodene. Det kan ses som et eksempel på at helsepersonells verdikonflikter og vurderinger ofte holdes tause og heller blir behandlet individuelt enn som noe kollektivt», skriver forfatterne.

– Vi ser at de nyutdannede sykepleierne er i en sårbar posisjon. Det er overraskende for oss at både ledere og ansatte forholder seg til etiske problemstillinger på et individuelt nivå, sier Lockertsen til Sykepleien.

– Hvem kan dra nytte av artikkelen deres?

– Vi håper å kunne motivere både utdanningsinstitusjoner og klinisk praksis til økt bruk av systematisk etisk refleksjon. Vi ser at arbeidsplasser som systematiserer etisk refleksjon, har redusert stress, økt tilhørighet, og de ansatte opplever større trygghet på jobb, sier Lockertsen.

Les den vitenskapelige diskusjonsartikkelen her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse