fbpx Sykepleier leder FACT Ung-team: – Våre brukere er sårbare og har andre behov Hopp til hovedinnhold

Sykepleier leder FACT Ung-team: – Våre brukere er sårbare og har andre behov

Bilde viser ungdom som spiller basket og sykepleier Inger Elene Morsund

– Vi skal være aktive der de sårbare ungdommene kan være, sier sykepleier Inger Elene Morsund. Hun leder FACT Ung-team i Molde som oppsøkende og pågående følger opp de som faller utenfor det ordinære tilbudet.

I Molde er sykepleier Inger Elene Morsund prosjekt- og teamleder for FACT Ung-modellen som prøves ut i det norske systemet. Teamet har jobbet etter modellen i to år.

– I Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) er det høyt press på antall henvisninger, og de som ikke greier å møte opp skrives ut, sier Morsund.

Hun mener at FACT Ung har rammer til å bruke den tid det tar å få utført utredning. Dersom brukerne har utfordringer med å møte opp er teamet oppsøkende og pågående.

– Lavterskelbegrepet er innarbeidet. Vi definerer dette som en høyterskeltjeneste, forteller Morsund. 

– Det ordinære tilbudet er bra for mange, men våre brukere er sårbare og har andre behov.

Alvorlig funksjonssvikt

FACT Ungs målgruppe er fra 12–25 år, men inntaket er mellom 12–18 år. Brukerne har alvorlig funksjonssvikt på flere områder i livet, sammensatte vansker og behov for langvarig og integrert innsats fra flere tjenester. De fleste har benyttet seg av ordinære tilbud, men som ikke har fungert for dem.

Det er ikke tidsbegrensing på behandlingen, men når de når aldersgrensen vil voksentjenesten ta over. 

– En grunn til at FACT Ung ble opprettet er at brukerne kan ha en biologisk alder og en mental alder som ikke samsvarer. Utfordringer kan ha ført til utenforskap, så eksempelvis læring og sosialisering ikke følger en naturlig utvikling, forteller Morsund.

Fakta
NAPHA
  • Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) har ansvar for koordinering og gjennomføring av opplæring og implementeringsstøtte for FACT ung-team. 
  • I dette arbeidet samarbeides det med mange andre kompetansesentre, og det er opprettet et nasjonalt implementeringsteam. 

Kilde: NAPHA

Tilnærming over tid

– Det er organiseringen av tjenesten som er kraften i FACT Ung, sier Morsund. Teamet tilbyr samordnet hjelp og oppfølging fra både spesialisthelsetjenesten og kommunen.

Det tverrfaglige teamet består av sosionom, spesialpedagog, erfaringskonsulent, vernepleier, sykepleier, psykologspesialist og lege.

Når det er viktig å skape en relasjon til ungdommen er det en fra teamet som følger tett på, mens de andre profesjonene vil veilede.

– Ungdommen følges opp både i skole og i fritid, sier hun.

– Vi har søkelys på familierelasjonene over tid, som mange andre tjenester ikke har. Det vanlige BUP-systemet er basert på kartlegging, utredning og å sette diagnose. Der skal det skje fort, sier hun.

Oppsøkende arbeid

– Vi skal være aktive der de sårbare ungdommene kan være. Markedsføring til de offentlige tjenestene er veldig viktig, sier Morsund.

Teamet samarbeider med politiet. 

– Har de kontakt med noen som er i vår målgruppe, ønsker vi å koples på, sier hun.

Fakta
FACT Ung-team
  • I statsbudsjettet som b­le lagt frem i oktober 2021 ble det satset på FACT Ung-team.
  • Den norske modellbeskrivelsen av NAPHA er basert på den originale nederlandske versjonen av Hendriksen-Favier (2013).
  • Den norske modellbeskrivelsen er prinsipielt sett tro mot den nederlandske, men det er gjort noen tilpasninger til norsk kontekst. Disse er basert på anbefalinger i Utredning om FACT Ung i Norge (Hatling, 2021), erfaringer og innspill fra norske FACT Ung pilotteam, og evalueringen av FACT-team for voksne (Landheim & Odden, 2020).

Kilde: Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP)­­­­

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse