fbpx Befriende om seks timer Hopp til hovedinnhold

Befriende om seks timer

Forfatterne nevner en rekke helsemessige gevinster av en slik reform.

Bokfakta

Boktittel: Sekstimarsdagen. Den neste store velferdsreforma?
Forfatter: Magnhild Folkvord og Ebba Wergeland
Forlag: Gyldendal
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-38523-8

Anmeldelse: Forfatterne har fokus på velferd som målestokk for en vellykket reform. De har visjoner om et godt arbeidsliv som gir mulighet for at flere kan ta del i private velferdsoppgaver i familie, nærmiljø og organisasjoner fordi de både har overskudd og tid til det.

Redusert normalarbeidstid vil også gjøre at flere som i dag er uføretrygdet vil kunne komme tilbake til arbeidslivet som fulltidsarbeidende. Forfatterne nevner en rekke helsemessige gevinster av en slik reform. Men de mener likevel det blir feil å bruke sykefravær som suksesskriterium.

Boken gir en rekke eksempler fra inn- og utland på forsøk med sekstimersdag - også fra helsevesenet. Den historiske beskrivelsen av kampen for kortere arbeidsdag er god. Særlig interessant er beskrivelsen av sekstimersdager på Kelloggs fabrikker i USA. Her er også tips og ideer til hvordan man kan gjennomføre en slik reform lokalt.

Boken avsluttes med å diskutere begrepet brutto nasjonal lykke (BNL). Å arbeide for mye for å skaffe seg mer penger, når man allerede har mer enn nok, gir ikke mer lykke. I en situasjon der mange kommuner og sykehus nå prøver ut ordninger med 13-timers arbeidsdag og presset på normalarbeidsdagen øker, er det befriende å lese en bok som på nytt løfter fram viktigheten av velferdsreformer.

En rekke yrkesgrupper har et lønnsnivå som gjør det vanskelig å opprettholde en «normal» norsk levestandard eller få lån til bolig. Her er det ikke plass for lønnsreduksjon ved å redusere arbeidstiden. Kravet til faglig kvalitet og kontinuitet i helsesektoren er også en utfordring om reformen skal gjennomføres.

Dette er perspektiver boken ikke tar grundig nok opp. Den anbefales likevel til tillitsvalgte og andre som er opptatt av arbeid og velferd.

Annonse
Annonse