fbpx Liten, men viktig bok Hopp til hovedinnhold

Liten, men viktig bok

Kvinnenes tause protest - gradvis å vende feltet ryggen - kan bli velferdsstatens alvorligste krise.

Bokfakta

Boktittel: Englevakt - Rekruttering til en eldreomsorg i krise
Forfatter: Runar Bakken
Forlag: Forlaget Manifest
Sidetall:
ISBN: 978-82-92866 15-3

Anmeldelse:Førstelektor Runar Bakkens lille bok er ikke lystig lesning. Først og fremst er det en bok for landets politikere. De fleste bevisste sykepleiere er kjent med innholdet allerede. I 2025 vil helse-Norge trenge om lag 150 000 nye ansatte med kompetanse. Det innebærer at 40 prosent av jentekullene fra videregående skole velger et arbeid innenfor helsesektoren. Og det kommer de ikke til å gjøre.

Kvinnenes tause protest - gradvis å vende feltet ryggen - kan bli velferdsstatens alvorligste krise. Bakken peker på kapasitetskrisen i pleie- og omsorgssektoren. Denne kan ha som konsekvens at de faglig ansvarlige - sykepleierne - ikke ser det som realistisk å arbeide for best mulige tjenester, rett og slett på grunn av for mange kolleger uten relevant kompetanse, for mange små stillinger og for lite møtetid.

Forfatteren har en klar oppfatning av at lønnsspørsmålet må løses politisk, og ikke overlates til partene i arbeidslivet. Han beskriver også vår tids kompetansevandring som han betegner som helsepolitisk «trafficking», der rekrutteringsbyråer bidrar til å tappe fattige land for den kompetansen de trenger selv.

Bakken hevder at fordi pleie- og omsorgsarbeidet kan assosieres med husmorarbeidet, får det en slik karakter at spørsmål om lønn, grunnbemanning og stillingsbrøker ikke skal ha betydning for omsorgskvaliteten. Det er når studenter møter dette misforholdet i praksis at de betakker seg.

Nylig uttalte en profilert offentlig person seg i Aftenposten. Vedkommende undret seg intuitivt over at det var så få menn å finne på sykepleiestudiet i Norge, likestillingens land. Selv Italia hadde en langt høyere prosentandel av menn innen pleie - og omsorg. Selv tenkte jeg like intuitivt: Det er jo ikke slik at økt likestilling trekker menn til yrket. Det er derimot slik at kvinner vender det ryggen. Forfatteren gjør rede for hvorfor det forholder seg slik utover intuisjonsnivå.

Han gir oss en gjennomarbeidet analyse basert på egen forskning gjennom ti år. Leseren får også en kort historisk oversikt over kvinnerollen fra tidlig middelalder og frem til i dag. Oversikten innbefatter opprettelsen av sykepleieutdanningen. Til tross for bokens beskjedne omfang inneholder den en del gjentakelser. Men de kan noen hver trenge. Det er bare å håpe at budskapet vil nå inn i de gemakker hvor den politiske makten er å finne.

Annonse
Annonse