fbpx Always look on the bright side of life Hopp til hovedinnhold

Always look on the bright side of life

Den kritiske røsten fordunster.

Bokfakta

Boktittel: Livets lyse sider. Hvordan den hemningsløse dyrkelsen av positiv tenkning har underminert Amerika
Forfatter: Barbara Ehrenreich
Forlag: Oktober
Sidetall:
ISBN: 978-82-495-0709-2

Anmeldelse:Positive mennesker er kjekke å være sammen med. Den optimistiske stemningen og den hyggelige tonen som omgir dem dominerer lett omgivelsene. Men denne positiviteten kan også være en form for hersketeknikk. I slike menneskers nærvær er det vanskelig å si nei eller å påpeke at tingenes tilstand ikke er så rosenrød som de hevder. Den kritiske røsten fordunster. Surpompene og «knipetrynene» har ingen eksistensberettigelse annet enn som potensielle konvertitter til den positive tenkningens hellige evangelium.

Den positive tenkningen har noe religiøst over seg og Barbara Ehrenreich dokumenterer at den har kilder i amerikansk religiøst liv. Hun skriver tankevekkende om hvordan den kalvinistiske ånd og arbeidsmoral beredte grunnen for det som blir kalt positiv psykologi.

Hun viser hvordan psykologen Martin Seligman nærmest har reddet amerikansk klinisk psykologi fra en dyp krise til å bli en verdensomspennende trend innen coaching og psykologi. Positiv psykologi har fått sine guruer i de fleste land – også i Norge. Det er skrevet mengder av bøker om hvordan en positiv mentalitet kan gjøre fattige til rike, syke til friske, og arbeidsløse til suksessrike arbeidstakere og gründere.

Hun får godt fram de ideologiske elementene i denne positive ideologien og hvordan den ble et viktig element i den økonomiske boblen som ødela amerikansk næringsliv for et par år siden. Å frata mennesket dets kritiske evner og vaktsomhet for det som kan gå galt, øker risikoen for at noe skal gå galt. Galt gikk det også når amerikanske småsparere og mennesker med lav inntekt i troen på at alt er mulig om man bare er positiv nok, lånte seg til fant. På samme måte var det i næringslivet. Ingen lot til å ville lytte til de kritiske røstene. De ble oversett til fordel for de positive. Følelser ble viktigere enn realiteter. Den som ikke vil se det som kan ødelegge og bryte ned, mister etter hvert dømmekraften og muligheten for å skape en bedre verden.

Boken er et varsku mot å la seg blamere av positivismens predikanter som til høy pris inviteres til kongresser og landsmøter for å spre sitt farlige budskap om at alt går så meget bedre om du bare endrer innstilling og fokuserer på det positive.

Ehrenreich hyller den kritiske røst og vitenskapelige tanke. Det gjør denne boken til en viktig bok som utgis til rett tid.

 

Les flere anmeldelser:

Bøker

Annonse
Annonse