fbpx Digitale pasienter mellom to permer Hopp til hovedinnhold

Digitale pasienter mellom to permer

Bokfakta

Boktittel: Digitale pasienter
Forfatter: Aksel Tjora og Anne-Grete Sandaunet (red.)
Forlag: Gyldendal akademisk, 2010
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-39909-9

Anmeldelse: Dette er en kunnskapsrik bok som gir innblikk i forskning rundt digitale pasienter.

Her grovdeles digitale pasienter inn i fire kategorier: Den første er den digitalt overvåkede pasienten som passes på av teknologi, den andre den digitaliserte pasienten som overvåkes i form av digitale bilder, elektronisk tekst og kurver. Den tredje er det mange av i de tusen hjem; det er den digitalt oppkoblede pasienten som surfer nettet etter helseinformasjon og bruker kunnskapen fragmentert og kanskje litt tilfeldig. Den fjerde er den digitalt dannede pasienten som derimot har større evne til å bruke helseinformasjon, relevant forskning og sosiale medier på en kritisk måte. En digital dannet pasient kan være en trussel mot helsearbeidere som ønsker å forvalte medisinsk kunnskap og bestemme hvor mye pasienten skal få lov å vite.

Boken illustrerer de ulike pasienttypene med gode norske case: RareICT/Minjournal.no gir pasienter med sjeldne sykdommer en sosial digital arena der de kan støtte hverandre og lage helseinformasjon sammen med fagfolk. Online støttegrupper for brystkreftrammede, kronikere og innen alkoholavvenning kan være bra for noen. Men ikke all forskning bejubler effekten av tiltakene og en kritisk vinkling passer godt i et landskap med mange digitale evangelister.

Jeg savner likevel et kapittel om helsearbeidere og digitale pasienter som møtes i den uformelle websfæren. Hvordan skal en forholde seg til pasienter som skriver om deg som helsearbeider på bloggen sin eller vil være venn på Facebook?

Det er en dyktig forfatterskare som for det meste skriver fra et medisinsk sosiologisk perspektiv. Dette kan gjøre at noen av kapitlene blir mest interessante om du føler deg vel med begreper som «senmodern kontekst», «konstruksjon av helse og sykdom» og «systemkritisk teori». Boken viser med tydelighet dilemma og utfordringer ved innføring av teknologi i helsevesenet. Ofte virker teknologien som den skal, men kultur, holdninger og rutiner kan gjøre innføringen vanskelig.

Uansett om en liker det eller ikke: De som arbeider i helsevesenet har et stadig økende behov for å bedre forstå elektroniske løsninger og digitale pasienter. Denne boken gir et godt grunnlag for å bli bedre kjent med ulike sider av digitale pasienter.

Annonse
Annonse