fbpx Ærlig om voksenliv Hopp til hovedinnhold

Ærlig om voksenliv

Bokfakta

Boktittel: Kunsten å være voksen
Forfatter: Frode Thuen
Forlag: Cappelen Damm, 2011
Sidetall:
ISBN: 978-82-0230885-8

Anmeldelse:Å være voksen er en kontinuerlig prosess. Den starter rundt tjueårsalderen og avsluttes når vi dør. Den utgjør storparten av livet vårt og dens faser er svært forskjellige. Hvordan vi opplever og ser på det å være voksen er avhengig av kulturen vi lever i og den historiske epoken vi er en del av.

Vi lever i et samfunn som preges av det sosiologen Zygmunt Bauman kaller flytende modernitet. Det er preget av manglende grenser der menneskenes identitet er like flytende som samfunnet selv. I denne moderniteten må mennesket selv skape sin identitet. Den kommer ikke lenger av seg selv eller som arv fra tidligere generasjoner.

Psykologen Frode Thuen bruker blant annet Baumanns begrep når han i denne boken tar for seg voksenhetenes ulike faser og utfordringer i et samfunn i kontinuerlig forandring. Det er ingen vitenskapelig bok eller lærebok han har skrevet. Kildene han har oppgitt, er hentet fra så vel psykologi, sosiologi, økonomi som skjønnlitteratur. Thuen skriver godt og engasjert. Språket er lettlest og setningene strukturerte og korte. Det gjør boken og stoffet lett tilgjengelig for lesere uten spesialkompetanse innen de nevnte områdene.

Temaet opptar meg og jeg kjenner meg godt igjen i mange av de beskrivelsene og eksemplene Thuen bruker når han redegjør for identitet, kjærlighetens rolle, det å være foreldre, arbeidstaker og konsument. Han får meg til å reflektere over mitt eget liv og min rolle som voksen mann. Dette forsterkes ved at Thuen bruker seg selv som eksempel på en engasjert måte. De personlige eksemplene oppleves ærlige. Eksemplene og historiene fra egen praksis som psykolog anskueliggjør også godt utfordringene i voksenrollens ulike faser.

Med denne boken, tidligere artikler i andre bøker om psykologi og samlivsspalte i A-magasinet, er Frode Thuen etter min mening, en av våre fremste formidlere av moderne psykologi. Evnen til å popularisere stoffet er det få som behersker så godt. Boken har en god oversikt over litteratur som forfatteren har basert seg på. Det gir inspirasjon til videre lesning. Jeg savner imidlertid et stikkordregister.

Annonse
Annonse