fbpx Lett om andre matkulturer Hopp til hovedinnhold

Lett om andre matkulturer

Bokfakta

Boktittel: Mat og måltider i hjemmebaserte tjenester og i eldreomsorg og Dhal eller lapskaus? Matkulturer fra mange land i Norge
Forfatter: Gunnhild Aakervik
Forlag: Pensumtjeneste AS, 2010
Sidetall:
ISBN: 978-82-13028-70-7 og 978-82-13028-71-4

Anmeldelse:Gunhild Aakervik har mange års praksis med arbeid blant fremmedspråklige i Norge. Gjennom samtaler og intervju har hun innhentet informasjon om ulike kulturer, mat og helse.

Boken «Mat og måltider» er spesielt tilrettelagt for hjemmebaserte tjenester og omsorg for eldre. Boken tar utgangspunkt i behov for bistand, yrkesrolle og vedtak samt hygiene og ernæringslære. Mattradisjoner og religioner blir kort omtalt. Forfatteren nevner utvalgte sykdommer som diabetes, hjertekarlidelser, demens, kreft, obstipasjon og diaré. Hun relaterer disse sykdommene til ulike typer kost som kan gi den eldre en positiv eller negativ gevinst. Hun omtaler de fem største verdensreligionene og mat knyttet til høytidene. Litt stusslig å lese at i påsken spiser de kristne mye egg. Det burde vært nevnt at påskelammet har en sterk symbolsk verdi og benyttes i mange kristne hjem.

Boken inneholder også oppskriften på enkle norske retter variert med typiske retter fra andre kulturer.

I «Dahl eller lapskaus?» har Aakervik valgt å omtale de 15 største innvandrergruppene i Norge representert ved 28 land. I tillegg kommer nordmenn og samisk urbefolkning. Hvert land blir presentert med dato for nasjonaldag, språk og hovedreligion. Det gis en innføring i mattradisjoner i ulike religioner spesielt knyttet til høytidene.

Disse to bøkene av Gunnhild Aakervik utfyller hverandre, men overlapper også både i tema og tekster. Referanselistene og linkene er identiske for begge bøkene. For lesere som bare ønsker en generell informasjon om ulike kulturer kan «Mat og måltider» være å foretrekke. For lesere som har behov for mer konkret kunnskap om matkulturer fra mange land kan «Dhal eller lapskaus? » være en første innføring.

Som sykepleiere har vi et undervisningsansvar for annet pleiepersonale. Disse bøkene er lettleste, men kan derimot ikke anbefales som pensum på bachelornivå. Til det er bøkene for lite forskningsbasert og har en noe fragmentert tilnærming til deler av stoffet.

Leseren bør ha i mente at for mange er livssituasjonen i Norge svært annerledes enn i «gamlelandet». Den muntlige overleveringen som har funnet sted gjennom generasjoner blir ikke alltid holdt like godt i hevd. Kanskje vil lapskaus bli foretrukket, selv om vi har gjort oss flid med å koke dhal.

Annonse
Annonse