fbpx Nyttig app Hopp til hovedinnhold

Nyttig app

Bokfakta

Boktittel: Legemiddelregning
Forfatter: Gyldendal Akademisk, 2011
Forlag:
Sidetall:
ISBN:

Anmeldelse:

Anmeldelse: En app er et lite dataprogram  som ofte lastes ned fra nettet til bruk på en mobiltelefon eller et nettbrett som Ipad. Legemiddelregning fra Gyldendal Akademisk går inn i rekken av apper som søker å forbedre kunnskap og være til nytte for brukeren. 

Den skal ikke konkurrere med boken  om legemiddelregning forlaget utgir, men skal gjøre det lettere å øve på eksamensoppgaver. Forlaget har allerede digitale læringsverktøy på en  nettside som hører til boken. Appen Legemiddelregning finnes for iPod/iPad, og det er også under utvikling en  versjon for mobiler og nettbrett som kjører Android. 

Appen har tre deler. En del for enkel basisutregninger med oppgaver som tar for seg elementær forståelse av vekt, volum, divisjon og multiplikasjon. Deretter følger en legemiddelregningsdel  der dosering av tablett, stikkpiller, miksturer, infusjoner skal  regnes ut med vekt på forståelse av for eksempel måleenheter og kroppsvekt. I disse to delene får brukeren med en gang tilbakemelding om svaret er riktig eller galt. Det gir en god mulighet for å jobbe videre med forståelse av problemstillingene med en gang utregningen er gjort. 

Siste del består av tre ulike oppgavesett fra eksamen, og med en tidsramme på tre timer til hvert sett. Det  er mulig å gjøre mellomregninger med  den innebygde kalkulatoren før svaret på oppgaven avgis. Eksamenssettene  består av esamener gitt ved tre norske  høyskoler. Som på en virkelig eksamen har en tre timer til rådighet, men med muligheter for å pause. Til slutt får man en oversikt over antall rett, og som i virkeligheten må alle  svar på være riktige for å stå. Eller som i praksis: At pasienten får rett  mengde medisin. 

Et eksempel på en oppgave er denne: «En pasient som veier 80 kg skal av  et medikament ha 5 mg/kg. Medikamentets styrke er 200 mg/ml. Hvor mange ml skal pasienten ha? Svar i  ml». 

Dette er en app med svært enkelt utseende og få funksjoner. Jeg håper  Gyldendal Akademisk ser nærmere på smarttelefonenes muligheter samt kunnskap fra spillutvikling for å lage flere og mer spennende apper for både studenter og andre i helsesektoren. 

Ved noen høyskoler stryker to av  tre sykepleierstudenter på eksamen i legemiddelregning. Å pugge med en app er ikke det eneste som kan redde  statistikken, men jeg er overbevist om at denne appen kan gjøre studenter tryggere på legemiddelregning. Ferdig utdannende sykepleiere tar heller neppe skade av å friske opp denne kunnskapen, og appen anbefales til begge gruppene.