fbpx Når det blir for mye terapi Hopp til hovedinnhold

Når det blir for mye terapi

Bokfakta

Boktittel: Den terapeutiske kultur
Forfatter: Ole Jacob Madsen
Forlag: Universitetsforlaget, 2010
Sidetall:
ISBN: 978-82-15-01509-5

Anmeldelse:Jeg gjenkjenner mye av antipsykiatrien, den radikale psykologi og samfunnskritikken fra 1970-tallet i denne boken. Mange av dem som den gang kritiserte både samfunn og psykologi, er i dag selv blitt privatpraktiserende psykologer i et marked for terapi som har hatt en eksplosiv utvikling. Psykologien har blitt et fagfelt med stor suksess både når det gjelder inntjening og forståelse av mennesket i det moderne samfunnet. Faget preges av en økende grad av privatisering og individualiserende tenkning. Det har blitt både en frukt av det kapitalistiske samfunnet og samtidig en forutsetning for på individnivå å helbrede de skavankene som i hovedsak har sin årsak i samfunnet selv.

Ole Jakob Madsen, som både er psykolog og filosof, får godt fram disse poengene. Han skriver godt om sammenhengene mellom individualisering og konsumkultur.

Psykologiens plass i amerikansk kultur, og dermed også vår egen, vies mye plass i boken. Naturlig nok siden det er der psykologien har nådd sitt høyeste kommersielle nivå. Psykologien er blitt en vare, som den amerikanske middelklassen i stadig høyere grad konsumerer.

Psykologiens terapeutiske side analyseres generelt godt. Det gjør også den utvidete bruken av psykologi innen organisasjonsutvikling og idrett. Det gis en rekke eksempler på hvordan psykologene er blitt «nødvendige » for å fremme vinnerkulturer og holdninger både blant idrettens profesjonelle og amatører, men også innen organisasjons- og næringsliv.

Madsen vil ikke avskaffe psykologien som fag og profesjon. Han maner mer til ettertanke, kritisk refleksjon og debatt om den dominerende rolle og posisjon faget har fått når det gjelder å prege våre holdninger til oss selv og samfunnsutfordringer. Han etterspør en psykologi som har et mer helhetlig perspektiv der samfunnsdimensjonen kommer tydeligere fram.

Boken gir et nødvendig kritisk blikk på en tilnærming til menneskelivets utfordringer som ved siden av biologien nærmest har fått monopolstatus. Den gir et godt bilde av teori, praksis og forskning innen psykologien. Dette understøttes av gode referanser og stikkordregister. I mangelen på nyere psykologikritisk litteratur er dette en nødvendig bok for både psykologistudenter og andre helsefagprofesjoner som er opptatt av det ekspanderende behandlingssamfunnet – her kalt «Den terapeutiske kultur» – der den opprørstrangen som måtte finnes, lett kveles av terapi når den politiske forståelsen fordunster.

Annonse
Annonse