fbpx Om å være i nuet Hopp til hovedinnhold

Om å være i nuet

Bokfakta

Boktittel: Kunsten i tilstedeværelse
Forfatter: Anne Gerd Samuelsen
Forlag: Kommuneforlaget, 2010
Sidetall:
ISBN: 978-82-446-2032-1

Anmeldelse:Det foreligger en rekke  bøker om mindfulness på norsk. Hos  oss kalles det ofte oppmerksomhetstrening  og trening i tilstedeværelse. 

Anne Gerd Samuelsen, som har  skrevet denne boken, har en imponerende  faglig bakgrunn og lang erfaring  med metoden. Hun har holdt en rekke  kurs og brukt og bruker blant annet  sin egen erfaring som sykepleier og  helsesøster når hun viser til eksempler. 

I oppmerksomhetstrening – det å  være til stede i nuet, er pusten det sentrale  element. Pusten er alltid her og  nå – den er ikke fortid og heller ikke  framtid. Ved å bruke pusteteknikk på  ulike måter kan man oppnå mye for  å forbedre seg selv eller koble av og  stresse ned. Dette er imidlertid mer  enn en metode. Det handler om en  måte å være på – en sinnstilstand – å  forholde seg til seg selv og ta kontroll  over eget liv. Det er også søken etter  stillhet og nærhet. En form for mulighet  til erkjennelse som vi bærer i  oss uten å måtte søke til bøker for å  lære. Noe som er et paradoks når vi  ser på alle de bøker som er skrevet om  emnet. 

Boken formidler et positivt livssyn  om at individet kan endre seg. I dette  ligger det klare humanistiske og eksistensialistiske  elementer. Mennesket er  sin egen herre og har ansvar for sitt  eget liv. Boken fletter seg inn i den  store mengden selvhjelps- og livsmestringsbøker.  Det handler likevel ikke  om tillest læring, men om å heve seg  over det intellektuelle og rett og slett  bare «være i nuet» – en holdning nært  knyttet til buddhistisk tradisjon. 

Væren i nuet – er en positiv sinnstilstand  som kan trenes opp på ulike  måter. Med utgangspunkt i tilstedeværelsesbegrepet  gir boken et godt  og tankevekkende innblikk i hvordan  «tilstedeværelse» fungerer når det gjelder  kommunikasjon på ulike plan og  takling av stress og mobbing. Den gir  gode eksempler i forhold til de tema  som tas opp. Her er nyttige spørsmål  til refleksjon og forslag til øvelser for  den som ønske å «jobbe» med seg selv. 

Boken er lettlest og har en vakker  layout der det på sidene er gitt plass til  tankevekkende sitater og dikt. Gode  henvisninger til annen litteratur er  også nyttig for den som ønsker å lese  mer. 

Annonse
Annonse