fbpx Går i dybden Hopp til hovedinnhold

Går i dybden

Bokfakta

Boktittel: Veivalg i velferdspolitikken
Forfatter: Aksel Hatland (red.)
Forlag: Fagbokforlaget, 2011
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-0831-9

Anmeldelse:Er Norge verdens beste land å bo i? Forfatterne i denne boken stiller seg kritisk til å svare et klart ja på dette spørsmålet. De påviser i stedet en rekke uklarheter i de levekårsundersøkelsene som bekrefter det. I tillegg drøfter de det som skjer på det politiske handlingsnivået. De retter oppmerksomheten mot persongrupper og livsfaser, sårbare grupper, globaliseringens konsekvens for norsk velferd, velgernes holdning til velferdspolitikken og rettsliggjøringen av det som handler om velferd og helse i Norge. Til slutt drøftes sentrale tendenser og utfordringer i velferdspolitikken.

Denne boken går i dybden. Den er evidensbasert og refererer til viktige teoretiske kilder og empiriske studier. Forfatterne formidler godt og balansert ulike synspunkt.

Samfunnsvitenskap handler om å forstå og analysere utviklingstrekk i samfunnet. I boken kommer det godt fram hvordan fakta kan analyseres ulikt og svarene kan få ulike politiske konsekvenser. Mange utfordringer trekkes fram, men få av dem som nevnes vil undergrave hovedtrekkene i velferdspolitikken, om jeg forstår forfatterne rett. Den norske velferdsstaten er ikke under nedbygging, det er en hovedkonklusjon i boken. Men det hevdes at det viktigste trekket er at velferdspolitikken er blitt tilpasset arbeidsmarkedets måte å fungere på.

Jeg leste størstedelen av boken under valgkampen i høst. Den ga meg derfor et godt korrektiv til mange av de påstander politikerne presenterte. Fakta og studier som vises til er oppdaterte og derfor relevante. Hvert kapittel har et omfattende referansegrunnlag. Her er det mange artikler og bøker jeg vil prøve å få med meg. Språket er godt uten unødvendig mange faguttrykk, og der hvor de forekommer er de godt forklart.

Det er vanskelig å finne betydelige svakheter ved denne boken. Jeg savner imidlertid en større oppmerksomhet på de sosiale bevegelsenes og fagbevegelsens betydning som pådrivere og forsvarere av velferdsstaten. Land med svak fagbevegelse har en dårligere velferdspolitikk og større grad av ulikhet enn det vi har hatt i Norge.

Denne boken egner seg for alle som er opptatt av nasjonal politikk og velferd. Den kan godt være et supplement til den politiske innledning i landsmøtedokumentene som NSF skal behandle på landsmøtet i november.

Annonse
Annonse