fbpx Grundig om sosial angst og smerte Hopp til hovedinnhold

Grundig om sosial angst og smerte

Bokfakta

Boktittel: Sosial angst og smerte
Forfatter: Alv A. Dahl
Forlag: Fagbokforlaget, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-1075-6

Anmeldelse:

Anmeldelse:Case har alltid vært sentralt i klinisk faglitteratur. I denne boken bruker Alv A. Dahl rollefigurer fra Shakespeare, Håvamål og moderne litteratur som bakteppe for å forklare sosial angst og smerte. Han bruker også Valborg fra filmene om Olsen-banden, ambulansesjåfør Erik Schjenken og aktører i reality-serier for å gi oss gjenkjennende knagger å henge teorien på. Et noe tungt tema blir satt inn i en sammenheng som mange kjenner fra fortid og samtid. Dette synes jeg fungerer svært godt.

Alv A. Dahl har medisinsk bakgrunn og gir nevrobiologiske, psykologiske og sosiale perspektiv på sosial angst og smerte. Dette er en ordrik og utfyllende bok, som gir en god innføring i temaene. Angst har vi alle kjent på, og den kan være en nyttig beskyttelsesmekanisme. Den kan hindre større problem dersom den gjør at vi kan identifisere og eventuelt fjerne oss fra eller endre usunne situasjoner. Men angst kan bli patologisk. Sosial angst rammer 20 prosent i løpet av livet. Angsten for å dumme seg ut eller å bli ydmyket i sosial sammenhenger er mest vanlig. Sosial smerte er følelser som henger sammen med sosial utstøting, avvisning og tap, og sosial smerte og fysisk smerte er tett sammenvevd. En forståelse av tema er relevant i jobber der en kommer i kontakt med pasienter der slike problemer kan forverre fysiske plager.

Det nevnes at det er store regionale forskjeller i sosial angst gjennom livet. Risikoen for å utvikle angst er for eksempel dobbelt så stor i Oslo som i Sogn og Fjordane. Jeg kunne tenkt meg at det var skrevet mer omkring mulige årsaker til dette, selv om det kanskje mangler forskning.

Denne boken treffer målgruppen, som er de som utdanner seg eller jobber i helse- og sosialsektoren. Hele kapitelet om «Sladder, rykter og mediedrev» kunne for øvrig med fordel vært pensum på Journalisthøgskolen. Det er mange eksempel på at de som har vært gjennom medias kvern trenger å støtte seg på helsetjenester for å komme seg opp igjen. Forfatteren trekker også fram Tore Tønne, som et eksempel på en det gikk verre med i kjølvannet av medieomtale.

Boken ser på tema som intimitet, avhengighet, rødming, stigmatisering, stalking, paranoiditet og mobbing i arbeidslivet. Boken inneholder ikke bare en fyldig referanseliste, Alv A. Dahl trekker stadig fram spesielt anbefalt litteratur og nettsteder innen ulike tema. Dette gir merverdi for dem som ønsker å fordype seg mer.