fbpx Etterspør kritisk tenkning Hopp til hovedinnhold

Etterspør kritisk tenkning

Bokfakta

Boktittel: Snåsakoden
Forfatter: Kristian Gundersen
Forlag: Aschehoug, 2013
Sidetall:
ISBN: 978-82-03-29388-7

Anmeldelse:Fysiologiprofessor Kristian Gundersen går i denne boka alternativbehandlere av ulike slag etter i sømmene. En del av disse behandlingsformene kan ikke måles og observeres, og dermed holder de, ifølge Gundersen, ikke vann. Med en smule snert skriver han at de alternative miljøene selv sier « … det er ikke alt som kan telles og måles ….» og at de med dette utsagnet legitimerer egen virksomhet.

Jeg ønsker å berømme Gundersen for at han argumenterer tydelig for at selv en behandlingsmetode som akupunktur må kunne dokumenteres. På engelsk kalles dette proof of principle, et prinsippbevis. At en alternativ behandler kan legitimere sine behandlingsformer med at «mange har sagt at de virker» holder ikke dersom man skal diskutere fordeler og ulemper ved ulike behandlingsmetoder på en seriøs måte. Samtidig mener jeg at ikke alt kan telles og måles, og at det finnes ulike veier til helbredelse for den enkelte pasient.

Gundersens mål og mening med boka er nobel nok. Han ønsker ikke at mennesker i sårbare situasjoner skal lures for penger. Men i rettferdighetens navn har vel ikke en mann som snåsakaillen tatt seg betalt heller. Gundersen kan fort gå i fella ved å bli oppfattet som en surmaget kritiker av alternativ medisin.

Jeg leser og forstår ham som at han etterspør metodebegrunnelse og kritisk tenkning innad i de ulike alternative miljøene. Hovedpoenget er ofte at mennesker som av ulike årsaker oppsøker snåsakaillen, eller andre healere, opplever å møte noen som vil dem vel og som tar seg tid til å lytte. Legene de møter på sykehus eller i førstelinjetjenesten er i skvis mellom pasientens ønsker og systemets rammer. Ulike behandlere kan muligens få noe «gratis» ved at pasientene opplever det at noen lytter til dem som svært positivt. For mange pasienter er det en udelt positiv opplevelse å få lettet på trykket og få snakke ut om sine plager, og de føler seg kanskje bedre av det.

Boka må leses i lys av at forfatteren ikke har som mål å slakte alternativ medisin eller at pasientene velger alternativt, men heller ettergå metodene de ulike alternative veiene benytter når de skal rettferdiggjøre sin egen virksomhet.

Annonse
Annonse