fbpx Viktig for barn som pårørende Hopp til hovedinnhold

Viktig for barn som pårørende

Bokfakta

Boktittel: Pappa’n min er syk i tankene sine
Forfatter: Anne Kristine Bergem
Forlag: Fagbokforlaget, 2013
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-1549-2

Anmeldelse:Så bra og så viktig,er det første jeg tenker når jeg leser denne boka. Psykiater og gruppeterapeut Anne Kristine Bergem skriver om hvordan man kan snakke med barn med pårørende som er psykisk syke. For hvordan forklare for en femåring hva som skjer med pappa når han begynner å oppføre seg rart, sier merkelige ting og blir sint uten grunn? Eller bare vil ligge i senga hele dagen og ikke ser ut til å bry seg med noen ting lenger?

Pappa’n min er syk i tankene sineer ment for barn i barnehage- og småskolealder, og tar først og fremst for seg psykose, men kan med litt omskriving like gjerne handle om depresjon eller andre psykiske lidelser.

Bokas hovedperson Daniel opplever at far blir mye sint helt uten grunn og at han stenger seg inne på soverommet der han snakker med seg selv. Daniel er litt redd for pappa, og skjønner ingenting når han en dag er lagt inn på sykehuset. Mammaen hans klarer ikke, eller vet ikke, hvordan hun skal snakke med ham om pappas sykdom, men får hjelp av en hyggelig dame på institusjonen der pappaen er lagt inn. Når Daniel blir forklart litt om hva som skjer inne i hodet på pappa og hvordan de skal hjelpe ham til å bli friskere, så får Daniel det veldig mye bedre med en gang.

Dette er en veileder der den voksne kan sitte ned med barnet, lese historien og snakke rundt barnets egen situasjon. Den har fargerike, søte tegninger som kan skape en trygg og gjenkjennelig ramme, og ved hjelp av snakkebobler kan man stille barnet spørsmål som: «Har du opplevd å få sånne ekle og vonde følelser inni deg noen gang?». De voksne får råd og tips om hvordan de kan bruke disse snakkeboblene overfor barnet bakerst i boka, der er det også samlet en oversikt over hvordan boka kan brukes og litt om psykoser. Barn har stort behov for informasjon og ivaretakelse. De opplever kanskje omsorgssvikt på grunn av foreldrenes sykdom og står i fare for selv å utvikle sykdom som voksne. Derfor trenger de å bli sett og fulgt opp.

Selv mennesker uten kunnskaper om psykiske lidelser vil ved hjelp av veiledningen kunne snakke med barn om temaet, så derfor burde boka bli gitt som gave til alle barnehager og barneskoler landet rundt. Det vil være et viktig forebyggende tiltak. Jeg er overbevist om at alle barn som får hjelp via denne boka vil få det bedre inni seg etterpå. Og det er det det handler om.

Annonse
Annonse