fbpx Å forebygge det som ikke skal skje Hopp til hovedinnhold

Å forebygge det som ikke skal skje

Bokfakta

Boktittel: Krise. Forebygging Beredskap Håndtering Kommunikasjon
Forfatter: Jon Gangdal og Gunnar Angeltveit
Forlag: Fagbokforlaget, 2013
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-1531-7

Anmeldelse:Risikovurdering og beredskapsplanlegging er mange lederes dårlige samvittighet. Det vil jo helst gå bra – helt til resultatene plutselig begynner å gå nedover, eller det smeller. Da er det ofte i seineste laget å reagere riktig, fordi handlefriheten er redusert.

Denne boka viser at forebygging og håndtering av kritiske situasjoner som kan utvikle seg til kriser, ikke behøver å være så vanskelig. En bør følge noen enkle prinsipper og la tanken på hvasom kan gå galt, bli like naturlig som å tenke på hvordanen skal gjøre ting riktig.

Boka er delt i to. Den første delen handler om hva en leder må vite for å unngå kriser. Den andre delen tar for seg hva lederen må gjøre om det likevel oppstår en krise som truer liv, helse og virksomhetens lønnsomhet og omdømme.

Boka er praktisk orientert og inneholder en rekke eksempler fra virkeligheten på god og dårlig krisehåndtering. Boka bør være obligatorisk lesning for ledere på alle nivåer, og således en fast følgesvenn for dem som arbeider med beredskap, HMS, HR, kvalitetssikring, informasjon og sikkerhet.

Jon Gangdal har blant annet erfaring fra politi og journalistikk. Gunnar Angeltveit har også erfaring som journalist og har hatt flere lederstillinger i Forsvarsdepartementet.

Jeg vil særlig trekke frem kapittel fire, som handler om verdier og organisasjonskultur. Forfatterne framhever at det å få verdiene til å leve i en virksomhet er krevende, fordi verdiene uttrykker en ønsket tilstand. Med et solid og tydelig forankret verdigrunnlag vil en virksomhet kunne kommunisere slik at en gitt uønsket hendelse framstår som det den er, et avvik fra en standard en har satt. Da kan en oppleve at eksterne slår ring om virksomheten og opptrer som ens allierte istedenfor ens fiender.

Gangdal og Angeltveit skriver at det handler blant annet om å sette tydelige mål, finne løsninger, gjøre det man enes om og utvikle en kultur for oppmuntring og korrigering, men ikke kun det. Dette skal man gjøre sammen.

Ledelse er en krevende øvelse, men for å forebygge en uønsket hendelse, eller verre, en krise, bør en virksomhet sørge for at folk jobber sammen mot et mål, og at kulturen i virksomheten også takler korrigeringer, eller varsling, og tar det som det det er, et ønske om at ting blir bedre.

Annonse
Annonse