fbpx Å forstå overvekt hos barn Hopp til hovedinnhold

Å forstå overvekt hos barn

Bokfakta

Boktittel: Vent på meg! Mathilde og Oliver veier for mye og Inni og utenpå. Mikkel og Julie veier for mye
Forfatter: Anne Vibeke Fleischer og Rikke Mølbak
Forlag: Gyldendal Akademisk 2013
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-45715-7 og 978-82-05-45714-0

Anmeldelse:

Anmeldelse: Psykologi for barner en bokserie utviklet med det formål å hjelpe barn og voksne å snakke sammen om vanskelige temaer av psykologisk karakter. Den er skrevet av psykolog Anne Vibeke Fleischer og lærer Rikke Mølbak, og deres samlede erfaringskompetanse gir et solid utgangspunkt for økt forståelse og refleksjon hos leseren. Denne bokanmeldelsen ser nærmere på de to bøkene som tar for seg overvekt hos barn.

Overvekt og fedme er ifølge Helsedirektoratet et økende problem blant Norges barn og unge, og de nasjonale faglige retningslinjer understreker viktigheten av å ha gode samtaler med barn om slike temaer. Bøkene Vent på meg! og Inni og utenpå er rettet mot alle som ønsker å forstå og hjelpe overvektige barn.

Vent på meg!er skrevet for barn mellom 4–8 år, mens Inni og utenpåretter seg mot aldersgruppen 9–13 år.

I Vent på meg!oppfordrer forfatterne den voksne til å først lese forordet og etterordet, da disse kan veilede i samtalene med barnet som boken legger opp til underveis. Dette er etter min mening en styrke, da temaene som tas opp kan være vanskelige å snakke om.

I Inni og utenpåtas det utgangspunkt i at barnet leser fortellingene selv, men forfatterne oppfordrer barnet til å snakke med en voksen om de påfølgende refleksjonsspørsmålene. De korte fortellingene gir leseren små innblikk i ulike utfordrende situasjoner et overvektig barn kan møte i sin hverdag: Mathilde klarer ikke å klatre sammen med de andre i skolegården og Oliver blir ertet fordi han er treg, Julie synes det er flaut å dusje sammen med andre etter dansetrening og finner ikke kule klær i riktig størrelse. Samtidig som mulige utfordringer blir belyst, setter forfatterne også fokus på det å finne sin egen styrke; Oliver er den beste svømmeren i klassen og Mikkels samarbeidsevner gjør ham til kaptein på et vinnerlag.

Bøkenes fortellinger er varierte, godt tilpasset aldersgruppen og karakterene er vekselvis gutter og jenter. Bøkenes gode illustrasjoner gjør det enkelt for barn å leve seg inn i de ulike situasjonene. Disse faktorene samlet gjør at det er stor sannsynlighet for at det enkelte barn som leser boken skal kunne relatere seg til det som fortelles. Leseren gis god innsikt i karakterenes opplevelser, og den voksne får veiledning i hvordan man kan ta utgangspunkt i disse for å snakke om eget barns opplevelser. Avslutningsvis gir bøkenes etterord nyttige forslag til hva barna selv kan gjøre for å få hjelp, og hva de voksne kan gjøre for å hjelpe barna.

Vent på meg!og Inni og utenpåsetter etter min mening søkelys på et meget viktig, men også vanskelig tema. Forfatterne gir leseren et person -og samfunnsperspektiv på et stadig økende problem, og er samtidig løsningsorienterte og gir viktig informasjon i sin framstilling. Dette er bøker som absolutt er verdt å lese for store og små; uavhengig av hvor mange kilo som vises på badevekten.