fbpx Gir ny innsikt i hverdagen med diabetes Hopp til hovedinnhold

Gir ny innsikt i hverdagen med diabetes

Bokfakta

Boktittel: Mestring av livet med diabetes
Forfatter: Yngvar Christophersen
Forlag: Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke, 2018
Sidetall: 311
ISBN: 9788241914430

Forfatteren Yngvar Christophersen har diabetes type 1. I tillegg er han familiefar, siviløkonom og tidligere aktiv idrettsutøver. Christophersen så et behov for en introduksjonsbok til diabetes, skrevet av en som har erfart hva som kreves for å leve et aktivt liv med sykdommen. Dette har skapt en bok som kan gi både nydiagnostiserte, helsepersonell og pårørende tilgang på dyrebar kunnskap man kanskje ikke kan få tak i gjennom andre kilder. 

Boken har en positiv vinkling og har som mål å motivere leseren på veien mot mestring og kontroll. Samtidig er den realistisk og underdriver ikke hvor slitsomt det kan være å leve med diabetes. Teksten gir følelsesmessig støtte, samtidig som den oppfordrer til livsstilsendring. Forfatteren bruker humor, følelser og hverdagsskildringer for å gjøre leseren nysgjerrig.

Viktige temaer som tas opp, er sex, familieliv, arbeidsliv, ungdomsliv, sosialt liv, fysisk aktivitet, råd og øvelser for sikkerhet og effektivitet i hverdagen, bruk av blodsukkersensor, diabetesapp, bilkjøring, ferie, svangerskap, forsikring, lavkarbokosthold, og hvordan søvn, stress og fysisk aktivitet påvirker blodsukkeret. Det er også en grundig gjennomgang av diabetes, blodsukker, bruk av insulinpumpe og insulin med konkrete doser. Christophersen dekker dermed aktuelle problemstillinger innenfor fagområdet godt.

Forfatteren viser at han har et nyansert blikk på de rådene han presenterer, og understreker at man kun skal endre livsstil og behandling i samråd med helsepersonell, da alle er forskjellige og ikke nødvendigvis har like god effekt av samme tiltak selv om de har den samme diagnosen.

Kristian Hanssen, en anerkjent diabetesprofessor, har kvalitetssikret det medisinske innholdet. Stikkordlisten bakerst i boken gjør den til et enkelt oppslagsverk i en travel hverdag. Boken henvender seg også til pasienter med diabetes type 2, med unntak av medisinering.

Annonse
Annonse