fbpx Nominert til årets bibliotek Hopp til hovedinnhold

Nominert til årets bibliotek

Helsebiblioteket kan bli det første heldigitale biblioteket som vinner prisen.

 

– Vi er veldig stolte, sier Magne Nylenna, redaktør for Helsebiblioteket og direktør for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

– Det betyr at noen har sett, oppdaget og verdsatt det vi gjør. Særlig stas er det å bli sett av et miljø som ser oss fra en annen vinkel. Helsebiblioteket springer jo ut fra helsetjenesten, ikke bibliotekmiljøet.

– Noe å lære av

Årets bibliotek er en årlig pris som deles ut av Norsk Bibliotekforening. Prisen gis til bibliotek som har anvendt nye ideer eller utmerket seg gjennom samarbeid med dem som styrer eller bruker biblioteket. Framtidsrettede, utradisjonelle og offensive tiltak kan være blant kriteriene for å få prisen.

Ifølge leder i Norsk Bibliotekforening, Anette Kure, var det foreslått mange gode kandidater. Helsebiblioteket, Bokbamsen (et tilbud til barn fra Øvre Eiker bibliotek) og Nord-Troms Bibliotekene var de tre beste. Hvem som vinner blir klart i begynnelsen av januar.

Hun forteller at det er første gang et heldigitalt bibliotek er med.

– Spennende å kunne nominere en helt ny tjeneste, sier hun, som mener mange har noe å lære av Helsebiblioteket.

– Det er mange andre profesjoner som er spredd over hele landet, og som kunne fått tilsvarende tilgang til forskningsresultater, sier hun, og nevner pedagoger som eksempel.

For alle

Helsebiblioteket tilbyr befolkningen og helsepersonell gratis tilgang til blant annet fagtidsskrifter. Mens det før var opp til hvert enkelt sykehus å abonnere på for eksempel tidsskrifter og databaser, kjøper Helsebiblioteket nasjonale abonnementer. Et tidsskrift som British Medical Journal er for eksempel tilgjengelig fra alle norske IP-adresser.

En del andre tjenester må man logge seg inn for å benytte. Alt helsepersonell som er autorisert kan enkelt benytte seg av denne muligheten.

Vil nå flere

I begrunnelsen for nominasjonen står det at Helsebiblioteket kanskje er den viktigste kilden til kvalitetskunnskap i helsetjenesten.

– Jeg vil kalle det et demokratiseringsprosjekt, om jeg får være litt svulstig, sier Nylenna, og ønsker enda flere sykepleiere velkommen til å bruke biblioteket.

– Særlig fra kommunehelsetjenesten, oppfordrer han.

– De fleste som tar kontakt, er fra spesialisthelsetjenesten. Men i denne tiden for samhandling vil jeg minne om at vi er til helsetjenesten på alle nivåer og på tvers av profesjoner.

Hva er vinnersjansene, tror du?

– Er det ikke bare tre nominerte? Da er jo oddsene gode. Men vi synes bare det å bli nominert er en seier.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse