fbpx Antall avvik ble halvert på føden på UNN Hopp til hovedinnhold

Antall avvik ble halvert på føden på UNN

Etter en turbulent sommeravvikling i fjor var barselavdelingen på UNN i Tromsø godt forberedt på årets sommer. Det ga resultater.

TROMSØ (TROMS): Med fem nyutdannede jordmødre, som alle har hatt praksis og arbeidet ekstra på UNN Tromsø i studietiden, og i tillegg vikarer som er kjent med systemet på UNN, så ble antall avvik denne sommeren halvert.

Jordmor Ann-Kristin Suhr fra Alta i Finnmark har jobbet i hele sommer.

Hun har jobbet på føden siden 2022 og er tillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Denne sommeren ble det gjort grundige forberedelser for å unngå flere negative hendelser sommeren 2023, som fikk mye oppmerksomhet. Blant annet døde et barn.

– Før sommeren hadde vi en massetilstrømsningsøvelse med oss fra avdelingen og hjelp fra ambulansen. Det var god læring, og vi har tatt med oss mye inn i sommeren for hvordan vi kan organisere oss om det skal være mye samtidighet eller mange i fødsel samtidig. Men vi har ikke fått behov for å drive triagering, forteller Suhr.

Det at de har hatt tredelt ferie, og ikke todelt som i fjor, tror hun også er en av årsakene til at alt har fungert bedre i år.

28 færre fødsler

Seksjonsleder Anita Linnerud-Vågeng ved føde og barsel ved UNN forteller at de i år hadde 28 færre fødsler enn i fjor i juni, juli og august. 

De hadde 365 fødsler i de tre månedene i fjor mot 337 i år.

Samtidig var det innmeldt halvparten så få avvik denne sommeren. I 2023 var det 68 avvik i de tre månedene, mens i år var det bare 32.

– Har dere hatt noen alvorlige hendelser? 

– Det har vært én hendelse av alvorlig karakter som UNN rutinemessige meldte til Statens helsetilsyn. De konkluderte med at hendelsen ikke krevde ytterligere undersøkelser eller oppfølging, svarer Linnerud-Vågeng på e-post.

Hun opplyser at det ikke var et dødsfall.

Ledere med bakvaktuker

Linnerud-Vågeng forteller at tilbakemeldingene fra de ansatte har vært at sommeren har gått veldig bra. 

– Bemanningen har opplevdes god og trygg. Lederne har hatt hver sine bakvaktuker gjennom hele ferieperioden. Seksjonen hadde tidligere 3-delt ferie som på et tidspunkt ble avviklet. I år gikk vi tilbake til denne ordningen.

I tillegg til massetilstrømningsøvelse har avdelingen etablert et nødvarslingssystem som lederne kan anvende ved høy aktivitet eller bemanningsbrist, for å sikre at nok personell er tilgjengelig. Seksjonen endret også på overflyttingskriterier fra barsel til barselhotellet, slik at flere pasienter kunne benytte seg av dette tilbudet. 

– Hittil har vi ikke mottatt noen klager fra pasienter, forteller Linnerdu-Vågeng.

27 grader

– Dere hadde en kanonsommer, ble det vel varmt?

– Det er uten tvil varmest for dem på barselsiden av avdelingen. Vi har ikke målt samme temperaturer som nyfødtintensiven, men det har vært oppe i 27 grader på barsel og vi har noen vifter som går på rundgang for å få litt sirkulasjon i luften på de varmeste dagene, forteller Suhr.  

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse