fbpx De har sammenliknet to ulike metoder for innleggelse av perifert venekateter Hopp til hovedinnhold

De har sammenliknet to ulike metoder for innleggelse av perifert venekateter

Bildet viser anestesisykepleierne Ayda Dadfar og Daniel Austli Rønsåsbjørg foran et røntgenapparat

Ultralydveiledet PVK tar lengre tid enn den tradisjonelle metoden, viser en studie. Forskere oppdaget også at sykepleiernes vurdering av venetilgang ikke alltid samsvarer med A-DIVA-skåren.

Å legge inn perifert venekateter (PVK) er den vanligste kliniske invasive prosedyren sykepleiere utfører på et sykehus. Prosedyren kan være forbundet med smerter hos pasienten, særlig hvis man trenger flere forsøk. Ultralyd er en nyere metode som har blitt mer og mer brukt av spesialisert personell, for eksempel anestesisykepleiere, for å etablere intravenøs tilgang hos pasienter med vanskelig venetilgang.

Nå har fire forskere sammenliknet tradisjonell innleggelse av PVK og ultralydveiledet PVK (ULVPVK). Resultatene er presentert i en forskningsartikkel i Sykepleien Forskning.

94 pasienter deltok

Forskerne gjennomførte en randomisert kontrollert studie for å finne ut om den ene metoden for PVK-innleggelse var bedre enn den andre når det gjaldt antallet stikk. 94 pasienter som skulle ha PVK, deltok i studien. Den ble gjennomført på sykehuset i Levanger.

Studien fant ingen statistisk signifikant forskjell i antallet stikk mellom ULVPVK og tradisjonell metode i en pasientgruppe med enkel til moderat venetilgang.

Derimot var det en forskjell i tidsbruk mellom de to gruppene, der ULVPVK tok lengre tid. I tilfeller der pasientene hadde svært vanskelig venetilgang (A-DIVA 4-5), foretrakk anestesisykepleierne å benytte ULVPVK.

– Vi synes det ikke var overraskende at tidsbruken var høyere ved innleggelse av ULVPVK. Derimot synes vi det var noe overraskende at det ikke ble lavere antall stikk i intervensjonsgruppen sammenliknet med kontrollgruppen, sier Ayda Dadfar, anestesisykepleier ved Sykehuset Levanger og en av fire forskere bak studien.

Mer innsikt

Forskningen gir mer innsikt i PVK-innleggelse når anestesisykepleier tilkalles, ifølge Dadfar. Funnene viser også at sykepleiernes vurdering av hvor vanskelig det er å etablere venetilgang, ikke alltid stemmer overens med målingen ved bruk av A-DIVA-skår, sier hun. 

A-DIVA står for Adult Difficult Intravenous Access og er et verktøy som brukes til å forutsi hvor vanskelig det vil være å legge inn PVK hos voksne pasienter.

Den viser også at sykepleiernes vurdering av hvor vanskelig det er å få venetilgang, ikke alltid stemmer overens med målingen ved bruk av A-DIVA-skår.

– Ved lav A-DIVA-skår fant vi at begge metodene for PVK-innleggelse er like bra når det gjelder antall stikk, sier Dadfar.

Les hele forskningsartikkelen her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse