fbpx Forsinket diagnose: 42 dødsfall hos hjertepasienter Hopp til hovedinnhold

Forsinket diagnose: 42 dødsfall hos hjertepasienter

Bildet viser direktør i NPE, Kristin Cordt-Hansen

I 42 av 142 medholdssaker hos Norsk pasientskadeerstatning de siste fem årene, har hjertepasienten dødd som følge av forsinket diagnose.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har de siste fem årene behandlet 318 saker som handler om diagnostisering av hjertesykdom. 142 pasienter fikk medhold i kravet, og det er så langt utbetalt 137 millioner kroner i erstatning.

Verdens hjertedag

I dag, 29. september, er det verdens hjertedag og NPE vil i den forbindelse være med å skape oppmerksomhet rundt temaet.

NPE mottar omtrent 200 saker i året knyttet til hjertesykdom.

– De siste fem årene har 142 søkere fått erstatning. I 42 av de sakene har det endt med dødsfall for pasienten, som følge av forsinket diagnose. Andre konsekvenser av mangelfull oppfølging er hjertesvikt, hjerteinfarkt, forverring av hjertelidelsen eller hjertestans med gjenoppliving, sier Kristin Cordt-Hansen, direktør i NPE. 

For dårlig oppfølging

Somatiske sykehus står for 48 prosent av sakene, fastlegene 30 prosent, mens legevakten står for 15 prosent av sakene. De resterende er knyttet til andre typer behandlingssteder.

Ifølge NPE er de hyppigste årsakene til svikt i diagnostikk, at funn ikke har blitt fulgt opp eller at utredningen har vært mangelfull, at pasienten skulle vært innlagt på sykehus tidligere, at undersøkelser ikke har blitt rekvirert eller at akutte symptomer har blitt feiltolket.

Døde av hjerteinfarkt

– Har dere et eksempel på en sak som dere har behandlet som involverer sykepleiere?

– En av dem som har fått medhold opplevde en brennende følelse mellom skulderbladene og det ble anbefalt smertestillende. Det ble gjort en ny undersøkelse neste natt pga. smerter, svettetokter, kvalme, pustevansker og brystsmerter, men tilstanden ble tolket som muskelsmerter. NPEs utredning viser at det skulle vært gjort utvidet klinisk undersøkelse og tiltak for å utelukke alvorlig sykdom. Journalnotater fra sykepleier viser flere alarmsymptomer og pasienten skulle vært innlagt på sykehus. Det skjedde ikke og pasienten døde få dager senere av hjerteinfarkt. De pårørende har fått erstatning.

– Legejournalen er sentral i vurderingen i NPE, men den delen som sykepleierne står for har også stor betydning for oss, for å få et riktig bilde av hva som har skjedd, sier direktør Kristin Cordt-Hansen.

«Med hjerte for kvinnen»

Mari Larsen, generalsekretær i LHL, sier Verdens hjertedag er en viktig påminnelse om at helsevesenet må ha et kontinuerlig søkelys på å forbedre diagnostikk og behandling av hjertesykdommer. 

LHL er en norsk medlemsorganisasjon som arbeider for mennesker med hjerte-, kar- og lungesykdom, allergi, hjerneslag, afasi og deres pårørende.

– Altfor mange opplever at symptomer ikke blir tatt på alvor, eller at diagnosen kommer for sent. Vi må jobbe for at dette ikke skjer, sier Larsen.

LHL gjennomfører i disse dager kampanjen «Med hjerte for kvinnen».

– Gjennom denne kampanjen ønsker vi å sette søkelyset på at mange kvinner opplever at symptomene deres, for eksempel ved hjerteinfarkt, blir oversett eller feiltolket, fordi de ofte presenterer seg annerledes enn hos menn. Det er viktig kunnskap for at flere kvinner får rett diagnose i tide. Det kan redde liv, sier generalsekretæren i LHL.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse