Torkil Berge
PsykologspesialistDiakonhjemmet Sykehus og Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen Send e-postInnlegg av Torkil Berge som psykologspesialist:
Slik kan sykepleiere snakke med deprimerte foreldre om barnas situasjon
Barn har behov for å bli informert, hørt og ivaretatt når psykisk lidelse rammer en av foreldrene.
Koronavaksinasjon: Frykt for sprøyter kan dempes med enkle tiltak
Grundige forberedelser, godt informert samarbeid og respekt for den enkeltes frykt kan dempe smerteopplevelsen, øke kontrollen og forebygge negative opplevelser hos den som skal vaksineres.
Bruker spør bruker om opplevelser med tvangsvedtak i psykisk helsevern
Forskningen på tvang i psykisk helsevern kan styrkes når de som intervjuer brukerne, selv har erfaring med psykisk lidelse og bruk av tvang.
Kan erfaringer med somatisk sykdom og skade føre til personlig vekst?
Noen somatiske pasienter opplever positive personlige endringer etter svært belastende hendelser. For andre oppleves sykdommen bare som en byrde.
Håp er et verktøy ved sykdom
Håp kan gi styrke til å bære og mestre sykdom. Håp er både en måte å tenke på, en følelse og en form for motivasjon. Når du har noe å kjempe for, blir håpet enda viktigere.
Sprøyteskrekk kan kureres
Angst for sprøyter har mange uheldige konsekvenser, men kognitiv adferdsterapi kan hjelpe.
Gir færre tilbakefall av psykose
Pasienter som har deltatt i flerfamiliegrupper opplever sjeldnere tilbakefall og reinnleggelser enn de som får individuell behandling
Innlegg av Torkil Berge som psykologspesialist og fagutviklingsrådgiver:
Utmattede pasienter kan miste noe av sin identitet og selvfølelse
Noen pasienter føler vedvarende utmattelse som følge av sykdom. De orker mindre enn før, og det kan føre til at de opplever tap av identitet og svekket selvfølelse. Helsepersonell kan hjelpe.