- Mye å lære av Vancouver
Ingvild Andersen er Norsk Sykepleierforbunds hovedtillitsvalgte i Feltpleien under Rusmiddeletaten i Oslo. Hun ramser opp flere sykepleiefaglige ting hun mener Norge kan lære fra Vancouvers sprøyterom:
Oksygen
På sprøyterommet Insite har de oksygen tilgjengelig for bruk ved overdoser.
- Oksygenmangelen kan gi hodepine, men ved gjentatte overdoser, kan man tenke seg at surstoffmangelen kan gi større skader, sier hun.
- Dette jobber vi også for å få til ved sprøyterommet i Oslo, forteller sykepleier Marcus Nøstdahl.
Kortere sprøyter
Ved Insite bruker de såkalte insulinsprøyter som setter dosen subkutant. Andersen mener det kan ha en betydning i forhold til at abscesser ikke får utvikle seg på samme måte som i Norge, hvor sprøytene er lengre og settes dypt intramuskulært.
- Her får ofte abscesser utvikle seg i måneder før de kommer til overflaten. Da må vedkommende opereres. Ofte må muskelmasse fjernes, sier hun.
Nøstdahl ved sprøyterommet i Oslo sier oppsugingen er bedre i muskelen enn i vevet, og at væsken ofte blir liggende hvis de setter sprøytene subkutant. Da kan de få sår av det.
Motgift
I Vancouver administrerer sykepleierne ved sprøyterommet motgift (naloxone) til dem som overdoserer. De gir en liten dose på 0,4 mg. I Norge må de ansatte ved sprøyterommet ringe etter ambulansen som kommer innen to til seks minutter. Motgiftsdosen varierer, men er ofte på 0,8 mg.
- Poenget er ikke å ta fra dem rusen, da kan de bli aggressive, eller de kan sette en ny dose som gjør det hele verre, sier Andersen.
- Vi har diskutert det hos oss, men velger å ikke ha motgift som kan utløse krampe. Da må vedkommende ha andre medisiner. Vi ønsker også å unngå konfliktsituasjoner hvor vi kan bli anklaget for å ta bort rusen. I stedet har vi et nært og godt samarbeid med ambulansetjenesten, sier Nøstdahl.
God oppfølging av overdosetilfeller
Sykepleierne i Vancouver følger opp de som overdoserer i mange timer og tar seg tid til virkelig å snakke med dem.
- I Norge får de bare tilbud om å bli med på legevakta, sier Andersen.
- Vi ønsker at ambulansen tilbyr å ta brukeren med. Hvis ikke det skjer, ønsker vi at brukeren er hos oss til observasjon. Vi bruker fra ti minutter til tre-fire timer på hvert overdosetilfelle her. De blir fulgt opp med samtaler eventuelt samarbeid med oppsøkende ved ønske fra bruker. Vi kartlegger også grunner til at overdosering skjer. Brukere som opplever flere overdoser sendes det bekymringsmelding på, sier Nøstdahl.
0 Kommentarer