Bedre behandling når sykepleierne trives
Linda H. Aiken og hennes forskergruppe undersøkte sykepleieres arbeidsmiljø ved intensiv, kirurgiske og medisinske avdelinger på sykehus i Sør Afrika, Midt Østen, Nord Amerika og i elleve EU-land.
-Hva studerte dere?
- Vi studerte om det var sammenheng mellom kompetansen i arbeidsgruppen og den jobben som skulle gjøres. Sykepleierens autonomi og evne til å bruke sine ressurser var også sentralt. Dette hadde igjen sammenheng med avdelingens ledelse. Kvaliteten på samarbeidsforhold mellom sykepleiere og leger inngikk også i kartleggingen.
Arbeidsmiljøet er viktig
- Sykehusene med det beste arbeidsmiljøet hadde færre utbrente sykepleiere, færre hadde planer om å slutte og sykepleierne var mer fornøyde med eget arbeid. Det var også færre pasientklager på disse sykehusene.
Store forskjeller mellom landene
Undersøkelsen viste det var i Japan at mistrivselen blant sykepleierne var størst (60 prosent), mens Tyskland hadde færrest (17 prosent). Utbrenthet fordelte seg tilsvarende med høyest andel i Japan (58 prosent) og lavest i Tyskland (15 prosent).
Utbrente sykepleiere gjør dårligere jobb
Sykepleiere som er utbrente slutter oftere i jobb enn dem som ikke er utbrente. Utbrente sykepleiere er mindre oppmerksomme og gjør dårligere kliniske vurderinger. Hvis en avdeling ønsker å redusere feilfrekvensen er det avgjørende å redusere andelen utbrente sykepleiere. Utbrente sykepleiere medfører også økt risiko for misfornøyde pasienter og for flere dødsfall som kunne vært forhindret.
Hvorfor er det viktig å studere sykepleiernes trivsel?
På verdensbasis øker sykepleiemangelen. Sykepleiere som forlater yrket og dårlig arbeidsmiljø hvor sykepleiernes kompetanse ikke verdsettes er noen av årsakene.
Nå også i Norge
Et tilsvarende forskningsprosjekt skal starte opp på intensiv, medisinske og kirurgiske avdelinger ved de største norske sykehusene til høsten. Aiken er involvert.
0 Kommentarer