Sykehusene bryter likestillingsloven
De tre siste årene har Likestillings- og diskrimineringsombudet behandlet 568 klage- og veiledningssaker som omhandler rettigheter knyttet til graviditet og fødelspermisjon.
- Helsesektoren, med sykehusene i spissen, er verstinger. Omfattende bruk av midlertidige stillinger får negative følger for gravide og kvinner i fødselspermisjon, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås til Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.
Ufrivillig deltid
- Det største likestillingsproblemet for sykepleierne på UNN er ufrivillig deltid. Vi har nettopp fått medhold i en sak i tvisteløsningsnemda angående nyansettelse foran det å gi økt stillingsbrøk til allerede ansatte, sier Mai-Britt Martinsen, foretakstillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund (NSF) ved Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN).
Kvinnelige leger blir også diskriminert, ifølge likestillingsombudet. De kan for eksempel bli tilbudt korte vikariater når de er gravide. Dette erfarte lege Rita Bjerkaas ved UNN. Hun ble gitt et kortere vikariat enn normalt fordi hun var gravid. Nå har hun fått støtte fra både Likestillingsombudet og Likestillingsnemda, som har fastslått at UNN brøt likestillingsloven da de ikke ga Bjerkaas forlenget vikariat. Den saken pågikk i to år.
NSF på UNN har få henvendelser fra sykepleiere som ikke får jobb på grunn av graviditet.
- Jeg har inntrykk av at sykepleierlederne ønsker å ivareta gravide på en god måte. Dessuten får arbeidsgiver stort sett all svangerskapslønn til sykepleiere dekket av folketrygden, sier Martinsen.
- Sykehusene spekulerer
- Jeg tror sykehusene spekulerer i å gi kvinnelige leger korte vikariat fordi mellomlegget de må betale for at legen skal få full lønn i permisjonstiden blir så dyrt, sier Martinsen og forklarer:
- Tariffavtalene våre sier vi har rett til full lønn i permisjonstiden og for sykepleiere er ikke det noe problem, siden det stort sett dekkes av summen folketrygden gir. Men leger har en mye høyere lønn, slik at mellomlegget for hver lege i permisjon kan bli dyrt for den enkelte avdeling.
- Hvorfor tror du at akkurat sykehusene er verstinger på likestilling?
- Det handler om økonomi. Det koster sykehusene dyrt og det handler kanskje også litt om kontinuitet.
- Må få refundert hele lønna
- Hva kan gjøres med problemet?
- Hvis samfunnet virkelig vil ha likestilling, må det være slik at arbeidsgiver får refundert full lønn for arbeidstakeren som er i permisjon. Trygdelovgivningen burde vært bedre. Man burde få refundert den lønna man har, sier Martinsen.
UNNs direktør sier han tar saken om Rita Bjerkaas til etterretning. Han er ikke kjent med at det er bevisst å bruke kortvarige vikariater for å spare penger fra sykehusets side, og legger vekt på at dette ikke er sykehusets policy.
- Det er kanskje ikke sykehusets policy, men nede i avdelingene sliter de med økonomien. Da er det lett å tenke at alle monner drar, kommenterer Martinsen.
- Det er åpenbart at det finnes store mørketall og at det ikke er uvanlig med en slik ulovlig praksis, sier Beate Gangås til DN.
Hun vil jobbe overfor myndighetene og helseforetakene for å sikre at de er kjent med likestillingsloven.
0 Kommentarer