fbpx Fall kan være tegn på sykdom Hopp til hovedinnhold

Fall kan være tegn på sykdom

Det er ikke selve fallet de dør av. (Foto: Colorbox.no).
Eldre som faller ofte har nesten seksti prosent høyere dødsrisiko enn de som ikke faller, viser ny studie. Og det er ikke fallet i seg selv som er dødelig.

Dødeligheten øker med 57 prosent for eldre mennesker som faller to ganger eller mer i løpet av et år, i forhold til de som ikke faller, viser en ny studie fra Høgskolen i Oslo (HiO).

 

Varsellampe

Og det er ikke selve fallet de dør av, men fallet er en melding om at noe er helsemessig galt.

- Det er veldig overraskende å oppdage at dødeligheten er så mye høyere for de som faller enn de som ikke faller. Resultatet var i overkant av hva vi på forhånd hadde trodd, sier professor Astrid Bergland ved Høgskolen i Oslo til forskning.no.

Bergland er en av flere forskere ved HiO som har stått bak studien som har tatt for seg dødelighet blant eldre som faller. 300 hjemmeboende kvinner i alderen 75-93 år var med i studien.

Forskerne registrerte fall i ett år etter at den enkelte deltager ble vurdert med hensyn til helse, funksjon og medisinering. Halvparten av kvinnene falt minst en gang i løpet av et år. Dødsfall ble fulgt opp ni år etter at fallregistreringen var avsluttet.

Dødsrisikoen for de som hadde falt to ganger eller mer var 1,6 ganger høyere enn de som ikke hadde falt. Forskerne fant også at det var sammenheng mellom antallet fall og antallet sykdommer de led av.

 

Må rapportere

Doktorgradstipendiat Gro Idland mener det er på tide å ta fallproblematikk hos eldre på alvor i offentlig helsepolitikk. Fall er utbredt blant eldre mennesker og det er ingen tilfeldig hendelse.

- Først av alt bør terskelen for å rapportere fall bli lavere. Vi må alminneliggjøre fall, for det er vanlig at folk faller. Deretter må fastlegene på banen og bli flinkere til å sette i gang tiltak for de som faller, sier Idland.

Terskelen for å rapportere fall må bli lavere.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.