fbpx NSF er frifunnet i Brandvold-saken Hopp til hovedinnhold

NSF er frifunnet i Brandvold-saken

Oslo tingrett har frifunnet NSF.  Oppsigelsen av generalsekretær Ellen Beccer Brandvold er dermed gyldig. Men partene må dele på saksomkostningene.

- Retten har tatt på alvor det viktigste vi førte bevis for, sier NSF-leder Lisbeth Normann.

I går falt dommen i oppsigelsessaken mellom Ellen Beccer Brandvold og Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Brandvold hadde stevnet NSF for ugyldig og usaklig oppsigelse fra stillingen som generalsekretær.

 

Frifunnet
Oslo tingrett har nå frifunnet NSF. Brandvold får heller ikke stå i stillingen til saken er endelig avgjort, slik hun krevde. Ankefristen er en måned.

 

Men hver av partene må dekke sine omkostninger. Retten konstaterer at NSF er å bebreide for at det er kommet til søksmål, fordi Brandvold lenge ble nektet innsyn i de skriftlige klagene mot henne. Derfor blir Brandvold fritatt for å betale motpartens saksomkostninger. De må NSF betale selv.

 

Retten mener også at det var lite konstruktivt å beskylde Brandvold for å ha "alvorlige adferdsproblemer". Karakteristikken gikk lenger enn det var rimelig dekning for.

 

Kom klager
Ellen Beccer Brandvold begynte i stillingen som generalsekretær i mars 2008. Ikke lenge etter fikk forbundsledelsen reaksjoner på hennes lederatferd fra en avdelingsleder. Etter hvert klaget flere ledere og ansatte på det samme.

18. november samme år ble Brandvold oppsagt. Oppsigelsen ble begrunnet med kritikkverdig lederstil, manglende strategiske lederevner og mangelfull rolleforståelse.

 

Ikke inhabil
Underveis i personalsaken ga NSFs forbundsstyre fullmakt til NSF-leder Lisbeth Normann å håndtere den videre. Brandvold mente at Normann var inhabil.

Retten mener Normann var habil og at det var forsvarlig å overlate den endelige avgjørelsen til henne. Dommerne finner det bevist at forbundsstyremedlemmene var grundig informert forut for vedtaket om oppsigelse.

Retten mener Brandvold har fått tilstrekkelige tilbakemeldinger om sin kritikkverdige omgangsform og lederstil. Men det burde vært gjort på en mer formell måte.  Særlig i starten ble dette gjort i en uformell og kanskje litt humoristisk stil som virket unødig sårende på Brandvold, påpeker dommerne.

 

Retten mener at NSF har gjort nok for å formidle ønsker til Brandvold om å endre sin atferd. Det samme gjelder rolleforståelsen.

 

Strategimangel ikke bevist
Brandvold fikk derimot ikke klare tilbakemeldinger om sine prioriteringer av arbeidsoppgaver, mener retten. Problemer med detaljfokusering og manglende strategisk styring ble ikke tatt opp før 20. oktober og Brandvold fikk lite mulighet til å korrigere seg.

Manglende evne til strategisk arbeid er ikke sannsynliggjort.

 

Men retten finner det bevist at Brandvold gjentatte ganger har snakket nedsettende om andre ansatte og kritisert medarbeidere, dels i påhør av andre, på sviktende grunnlag.

 

Eneste løsning
I november 2008 var det oppstått en slik tillitsbrist mellom politisk ledelse og generalsekretæren at det var umulig å la arbeidsforholdet fortsette. Det var fare for betydelige skadevirkninger. Forbundet risikerte å miste sentral fagekspertise. Det kunne bli vanskelig å gjennomføre styrets politiske mål. Oppsigelse var eneste løsning, fastslår dommen, og frifinner NSF.

 

- Sjokkert
- Jeg er sjokkert, sier Ellen Beccer Brandvold til Sykepleien.

 Men hun konstaterer at dommen har gitt Lisbeth Normann og NSF en kraftig ripe i lakken.

- Ikke at jeg ønsker det. Men her er det tatt hensyn til den store aktør NSF og så ofres jeg. Dommen konkluderer ikke med at oppsigelsen er saklig.

 

Hun påpeker at dommen ikke tar hensyn til kontrakten hun hadde med NSF.

- Jeg har en ordinær ansettelseskontrakt som krever saklig grunn for oppsigelse. Retten synes ensidig å legge til grunn at jeg er daglig leder. Og den har sett bort fra samtlige av mine vitner.

 

Brandvold mener det ser ut som om dommerne har konkludert først og bygget premissene deretter.

- At jeg ikke er dømt til å betale saksomkostningene for NSF er en innrømmelse av at arbeidsgiver har gjort flere feil. Det står til og med i selve dommen at arbeidsgiver har gjort feil. Likevel taper jeg. Det er ganske uvanlig.

 

Nå vil Brandvold fordøye sjokket over å tape saken. Hun vil tenke seg grundig om før hun avgjør om saken skal ankes til lagmannsretten. Ankefristen er en måned.

- Dette er en dypt inngripen i mitt liv. Saken og dommen gjør det ikke lett for meg på arbeidsmarkedet. Heldigvis har jeg et nettverk som vet noe annet om meg enn det som er vektlagt her, sier Brandvold.

 

- Enstemmig dom
- Vi har fått medhold. Noe særlig mer er det egentlig ikke å si Nå skal vi lese dommen grundig og ta til oss det som står der, sier NSF-leder Lisbeth Normann

 

- Men dere kunne ha håndtert saken bedre, heter det i dommen?

- Det er aldri sånn at noen gjør alt 100 prosent.

 

Normann viser til at dommen er enstemmig

- Retten har tatt på alvor det viktigste vi førte bevis for. Og vi ble frifunnet.

 

Hun føyer til at dette har vært en lei sak både for NSF og for Brandvold.

- Jeg skulle ønske vi hadde sluppet.

- NSF må betale saksomkostningene selv. Hvor mye?

- Jeg har ikke sett på det. Det skal vi gjøre, sier Normann.








Jeg skulle ønske vi hadde sluppet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse