fbpx Vil lære ungdom om eldre Hopp til hovedinnhold
Kandidat 10

Vil lære ungdom om eldre

Ungdom på Aure i Møre og Romsdal kan få en unik mulighet til å bli kjent med den eldre generasjonen. Og omvendt. Hvis hjemmesykepleier Lene Sletta får det som hun vil.

Smartpris: Aktivitetstilbud for eldre, drevet av ungdom

Idémaker: Lene Sletta, enhetsleder i hjemmetjenesten, Aure kommune.

 

Lene Sletta er enhetsleder i hjemmesykepleien på Aure, en liten bygd på Nordvestlandet. Bygda trenger å holde på ungdommen, og gjerne få noen av dem interessert i helsetjenesten når de skal lukte på yrkesvalg. Det er en av tankene bak hennes smartprisforslag, men det er ikke bare rekruttering hun har i tankene.

Forslaget går ut på å få i stand et samarbeid med ungdomsskolen i Aure. Hun har vært i kontakt med rektor og rådgiver, som er positive. Det er tenkt slik at elevene i 9. og 10. klasse kan velge eldreomsorg som tilvalgsfag. Det utgjør to timer per uke. I timene skal de planlegge aktiviteter for eldre mellom 70 og 80 år, altså ikke de eldste og pleietrengende.

- Vi kan ikke sette skoleungdom inn i pleie, skriver Sletta i søknaden.


Trim eller historie

Hjemmetjenesten skal stå for en viss opplæring av elevene. De må vite noe om hva de eldre liker og trenger av tilbud, og hvordan det må tilrettelegges. Det omfatter også innføring i etikk. Elevene skal snekre sammen et opplegg som varer omtrent en halv dag en gang i måneden.

- De kan gjerne bruke fysioterapeut, prest eller ergoterapeut i opplegget. Eller det kan være trimtime. Presten vår er veldig opptatt av historie, og kan bidra, mener Sletta.

Aktivitetene kan være i lokaler som står ledige på sykehjemmet. Da kan det passe for de eldre å avslutte med middag i kantinen.


Gode erfaringer

Sletta tenker seg at tre-fire ungdommer kan få delta hvert skoleår. Det er fint å ta det som et gruppearbeid, men gruppen må ikke være for stor. Ungdommen vil gjennom tilvalgsfaget også få et visst innblikk i å administrere og lede, og kanskje økonomistyring hvis noen av aktivitetene gir inntjening. Sletta tenker da for eksempel på vaffelsalg.

Det viktigste er å gi dem innblikk i arbeid med eldre og kjennskap til eldre. For de eldre vil det gi økt trivsel og aktivitet og dermed bedre livskvalitet, mener Sletta.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse