Mat mot svangerskapsforgiftning
Det er to publikasjoner fra Folkehelseinstituttet som viser dette. Studiene omfatter vel 23 400 førstegangsfødende rekruttert til Den norske mor og barn undersøkelsen.
Den ene studien viste at kvinner som tar tilskudd med vitamin D, har lavere risiko for svangerskapsforgiftning enn de som ikke gjør det. Effekten var mest uttalt for de som daglig tok vitamin D tilsvarende mengden i en barneskje tran.
Den andre studien viste at kvinner som spiser mye grønnsaker og frukt og bruker vegetabilske oljer i kostholdet, har lavere risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning enn kvinner som spiser lite av disse matvarene. Denne studien viste også at et kosthold med mye "junk food" som bearbeidet kjøttmat, lyst brød, salte snacks og sukkerholdig drikke er assosiert med økt risiko for svangerskapsforgiftning. Dette gjelder særlig dersom kvinnene samtidig spiste lite grønnsaker.
Vitaminer gjennom kosten er best
- Disse funnene er spennende og stemmer godt med det som er
vist i tidligere norske studier. At et sunt kosthold også
kan beskytte mot svangerskapsforgiftning er et viktig funn, sier
Anne Lise Brantsæter i Divisjon for miljømedisin ved Nasjonalt
folkehelseinstitutt.
Det har tidligere vært undersøkt om tilskudd av antioksidanter (som vitamin C- og E-tilskudd) kunne redusere risikoen for svangerskapsforgiftning. Men resultatene er mye bedre dersom dersom den gravide får i seg antioksidanter gjennom kosten.
Ukjente årsaker
Årsakene til svangerskapsforgiftning er ukjente, men mange av
risikofaktorene, for eksempel overvekt, høyt blodtrykk og diabetes,
er de samme som for hjerte-karsykdom. Det er tidligere vist at
enkelte komponenter i kostholdet som sukker, fett og kostfiber
påvirker risikoen for svangerskapsforgiftning, og den nye studien
bygger opp under dette. Dette er imidlertid den første gangen at
kvinners kosthold i form av ulike kostmønster er undersøkt mot
svangerskapsforgiftning.
Svangerskapsforgiftning oppstår i siste halvdel av svangerskapet, og kjennetegnes av høyt blodtrykk og protein i urinen. Det er en komplikasjon som rammer 3-5 prosent av alle gravide. I lette tilfeller kan mor være upåvirket av tilstanden, men i alvorligere tilfeller kan svangerskapsforgiftning bli livstruende for mor og foster. Den eneste behandlingen er forløsning, og svangerskapsforgiftning er derfor en viktig årsak til for tidlig fødsel. Blant 23 423 førstegangsfødende i studien var det 1 267 (5,4 prosent) kvinner som fikk diagnosen preeklampsi.
De to studiene er publisert i Journal of Nutrition og Epidemiology. Arbeidet er et samarbeid mellom forskere fra avdeling for miljømedisin og avdeling for epidemiologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.
Kilde: fhi.no
0 Kommentarer