Europeere trenger mer utdanning
Folk i Europa har for lav utdanning til å møte fremtidens arbeidsmarked. Nordmenn er ikke noe unntak. Dette krever nytenkning også i helsevesenet.
En ny EU-rapport slår fast at ungdom i større grad bør velge høyere utdanning for å møte kravene i fremtidens arbeidsmarked. Det er blant andre omsorgssektoren som trenger mer arbeidskraft med gode kvalifikasjoner, sammen med tekniske yrker, salg, sikkerhet og catering.
Rapporten har oppsummert at bare en tredel av EU-landenes befolkning mellom 25 og 64 år har utdanning utover grunnutdanning. Rapporten uttrykker bekymring for at så stor andel ungdom faller ut av videregående skole.
Utdanningsråd i den norske EU-delegasjonen, Hanna Marit Jahr, påpeker at Norge ligger dårligere an enn resten av Norden i andelen unge som starter høyere utdanning. Under 40 prosent velger høyere utdanning, og rundt 30 prosent slutter på videregående skole.
Trenger flere sykepleiere
Nestleder i Norsk Sykepleierforbund Unni Hembre mener
at rapporten er interessant fordi den er så klar på at det er
høyere utdanning man må satse på.
- Det er dette som er fokuset i EU, mens her i Norge er man mer
delt. Samtidig som man sier at flere med høyere utdanning trengs,
satses det også relativt tungt på kortere utdanninger.
Beregninger fra Statistisk sentralbyrå viser at Norge trenger 13 000 flere sykepleiere innen 2030. Det vil kreve flere studieplasser, men også flere søkere. Å få ungdom til å velge høyere utdanning henger sammen med hva slags karrierevei de ser for seg, mener Hembre.
Arbeidsgivere må tenke nytt
EU-rapporten legger vekt på arbeidslivets ansvar for å
samarbeide med utdanningene, og sier skillet mellom utdanning og
arbeidsliv må bli mindre skarpt. For sykepleiere betyr det at
helsevesenet må innstille seg på å tilby mer videreutvikling av
medarbeiderne og sørge for at disse får bruk for sin kompetanse.
En Fafo-rapport fra 2009 konkluderer med at dette ikke er tilfelle for mange norske sykepleieres del. Mellom 40 og 50 prosent av sykepleierne i Fafos undersøkelse oppgir at arbeidsgiver ikke eller i mindre grad oppmuntrer til videreutdanning. Nesten halvparten får ikke permisjon med lønn i forbindelse med videreutdanning. Av dem som gjennomfører spesial-/videreutdanning får 22 prosent verken brukt sin nye kunnskap i jobben, høyere lønn eller får en annen stilling som i større grad tilsvarer deres kompetanse.
- Man må ikke bare snakke om utdanning, men også bruke den kunnskapen folk har. Dette er en stor lederutfordring. Man bør legge opp til at folk kan ha langsiktige karrierebaner, ikke minst for å beholde folk med kunnskaper. Slik bygger man opp en kunnskapskultur i helsetjenesten, mener Hembre i NSF.
0 Kommentarer