fbpx Faggrupper i overgangsalderen Hopp til hovedinnhold

Faggrupper i overgangsalderen

Snittalderen på medlemmene i NSFs faggrupper nærmer seg 50 år. Er det bekymringsfullt, eller naturlig?

NSF har 33 faggrupper med over 20 000 medlemmer, men de fleste medlemmene begynner å bli grå i håret. Gjennomsnittsalderen på sykepleiere som er med i en av NSFs faggrupper, er nesten 49 år, på alle medlemmene i NSF er den litt over 44.

(se tabell nederst på siden)


De yngste og de eldste

Den faggruppen med de «yngste» medlemmene, er akuttsykepleierene. Men snittalderen på nesten 42 år, tyder på at de ikke er ungdommer de heller.

Faggruppen med de «eldste» medlemmene er NSFs faggruppe av veiledere. Snittalderen er på nesten 55 år.

Hakk i hel følger NSFs faggruppe for sykepleiere i undervisning, fagutvikling og forskning. I denne gruppen er snittalderen 53 år.

På tredjeplass ligger NSFs faggruppe/videregående opplæring med en snittalder på litt under 53 år.


Bekymringsfullt

– Er dette bekymringsfullt eller er det naturlig?

– Jeg synes det er begge deler. Det er bekymringsfullt fordi det tyder på at faggruppene har problemer med å rekruttere de unge. Sykepleiere som har tatt spesialutdanning melder seg ikke nødvendigvis inn i en NSF- faggruppe. Det er en utfordring som vi må ta på alvor, sier leder av sentralt fagforum, Frank Oterholt.

Oterholt har snakket med faggruppene han representerer. Mange framhever det naturlige i den høye alderen og ikke det bekymringsfulle.

– Det tar tid å opparbeide seg en spesialkompetanse. Det mange etterspør er om det var like høy gjennomsnittsalder for ti år siden.

Han tror den høye gjennomsnittsalderen kan forklares ved å se på utviklingen i utdanningssystemet og i helsesektoren: Fokuset er flyttet bort fra det sykepleiespesifikke. Både i utdanningen og i titler. Mange videreutdanninger er blitt tverrfaglige. Et eksempel er den tidligere videreutdanningen i psykiatrisk sykepleie. Den er nå blitt tverrfaglig og har byttet navn til videreutdanning i psykisk helsearbeid.

– Tidligere da det kun var sykepleiere som gikk på studiet, var det lettere å rekruttere nyutdannede til faggruppene direkte fra utdanningen. Med tverrfagligheten er det dukket opp andre fagforum hvor fagfolk fra flere yrkesgrupper møtes og diskuterer. Dette kan være årsak til at de «unge» ikke kommer til NSFs faggrupper, sier Oterholt.


– Noe må gjøres

Hvordan trenden skal snus, har ikke Oterholt noe sikkert svar på.

– NSFs faggrupper er viktige for organisasjonen. Vi må sørge for at spesialkunnskapene mange medlemmer har, ikke blir usynlig. Det er det vi risikerer dersom sykepleiere slutter å melde seg inn i faggruppene. Vi må sette oss ned og finne nye løsninger sammen. Kanskje finnes det gode ideer som står uprøvd. Teknologien byr også på nye muligheter.

Oterholt understreker at det er forskjellige regler for opptak i de forskjellige faggruppene.

– Det er ikke alle faggruppene som krever at sykepleiere har videreutdanning. I noen grupper holder det at man jobber innen feltet, eller har interesse for det.


Helsesøstrene

NSFs helsesøstre er en stor gruppe, og ligger «midt på treet» i vår tabell. De sier de ikke ønsker en utvikling med stadig eldre studenter. Men noen utdanninger har innført kvotering i forhold til alder, fordi de mener at ferdig utdannede helsesøstre i størst mulig grad skal avspeile mangfoldet i målgruppen de arbeider med. Både når det gjelder alder, kultur og kjønn.

– Vi opplever at en del eldre søkere til helsesøsterutdanningen er sykepleiere som av ulike grunner er slitne av å gå i turnus. Andre skal omskoleres, og noen kan ha et inntrykk av at helsesøsteryrket er en egnet «retrettstilling» fordi man feilaktig tror at det er lite belastende å jobbe som helsesøster. Her har vi en reell utfordring i forhold til å veilede så vel søkere som eksempelvis NAV- rådgivere, sier helsesøstrene.


Naturlig

Oterholt ble ikke spesielt overrasket over tallene. I tillegg til å være leder av sentralt fagforum, er han også leder av faggruppen med de eldste, nemlig veilederne.

– Jeg ikke forbauset over at vår faggruppe ligger høyest i gjennomsnittsalder. Det er naturlig sett i lys av funksjonen som veileder. Jeg synes det er helt riktig at det er erfarne sykepleiere som i stor grad veileder de yngre. Veiledere må ha kunnskap, erfaring og vi må ha legitimitet. Det siste tror jeg er veldig viktig. Og hvordan får vi det? Blant annet ved å vise til erfaringsbasert kunnskap. Jeg vil tro det også gjelder for andre faggrupper.

Oterholt er uskikker på om den høye snittalderen i faggruppenr kan si noe om hvor kompetansemangelen kan komme i årene fremover.

– Jeg tror det er mange andre faktorer som spiller inn. For eksempel; blir veiledere og veiledning etterspurt? Og brukt? Er det interessant for institusjonene å utdanne flere veiledere? Hvis vi ikke greier å markedsføre egen kompetanse, bli mer synlige, vil etterspørselen gå ned. Jeg redd det er en større fare enn alderen, sier han.






0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse