fbpx GPS inn på sykehjemmet Hopp til hovedinnhold

GPS inn på sykehjemmet

Med GPS-peilere kan beboerne ved Ryggeheimen sykehjem snart gå seg en tur på egen hånd og likevel føle seg trygge.

Da de ansatte ved Ryggeheimen sykehjem diskuterte beboernes behov for å komme seg litt ut for egen maskin, kom tilsynslege Ove Kenneth Kvinge med et forslag: Hva med å utstyre dem med GPS?

– Vi har noen beboere her som liker å ta seg en rusletur på egen hånd. Hvis vi utstyrer dem med en alarm- og sporingsenhet i lomma, som gjør at vi kan følge posisjonen deres og se hvilket område de befinner seg i, blir det enklere for oss å finne vedkommende dersom turen varer lenger enn avtalt eller om de ikke finner veien tilbake, sier geriatrisk sykepleier ved Ryggeheimen sykehjem, Elisabeth Refsnes.

Dette gir beboerne bedre livskvalitet, men er ikke ment å skulle erstatte den menneskelige kontakten, presiserer Refsnes.

– Vi ønsker å gi beboerne en følelse av frihet, i kontrollerte former.


Økonomisk støtte

Sammen med kollega og hjelpepleier Siv Skalstad er hun ansvarlig for opplæringen av 15-20 ansatte som i løpet av våren vil bli involvert i prøveprosjektet ved sykehjemmet.

Tilsynslegen oppfordret dem til å søke om midler. De fikk 35 000 kroner i støtte fra fylkesmannen og Undervisningssykehjemmet i Østfold til opplæring og utprøving av GPS-systemet.


Vrient regelverk

Regelverket legger imidlertid en del begrensninger når de ansatte skal teste ut systemet på sykehjemmet.

Mange hjemmeboende eldre bruker GPS, men der er regelverket et helt annet. På institusjon må pasienter som skal utstyres med GPS-peiler ha samtykkekompetanse og forstå at det innebærer at han eller hun blir overvåket. Pasienter som ikke har det, kan derfor ikke bruke GPS.

– Utgangspunktet vårt er jo at beboerne skal få større frihet, men dette regelverket gjør det selvsagt mer krevende å gjennomføre ordningen, i forhold til enkelte beboere. I tilfeller der de ikke ønsker å bruke utstyret, vil de miste anledningen til å gå på tur alene, påpeker Refsnes, og legger til:

– Det er synd, for ikke alle ønsker å ha med oss ansatte når de vil ut og gå.

Skalstad mener det er viktig å verne om de gode stundene som oppstår under utfluktene.

– Vi ser at mange livner til og har veldig gode øyeblikk når de er ute og beveger seg i det fri. Disse stundene er det viktig å ta vare på, sier hun.


Gleder seg

Kalenderen viser snart april, men rundt Ryggeheimen ligger det ennå store snøfonner. Når prøveperioden etter planen starter opp i mai, vil GPS-systemet bli testet ut på to beboere fra samme avdeling. En av dem er Egil Sølvberg (89). Han ser frem til bare stier og tørre veier.

– Man blir litt lei av å gå i disse korridorene hele tiden. Men nå som det er så mye snø ute, er det leit å gå. Så jeg gleder meg til sommeren, sier han.

Ryggeheimen sykehjem har en sansehage, som blir flittig brukt av beboerne i sommerhalvåret. Men området er inngjerdet. Og Sølvberg liker å bevege seg i terrenget.

At personalet da kan følge med på hvor han befinner seg til enhver tid, synes han bare er fint.

– Det er bare ålreit. Også har jeg jo med Mercedesen når jeg er ute og går, humrer han, og klapper på rullatoren.


Evaluering

Holdningene til det nye systemet er blandet blant de pårørende. Noen er svært positive, mens andre er mer skeptiske.

– Det er klart noen er engstelige for at noe kan komme til å skje. Men vi vil jobbe ut prosedyrer for hvordan vi skal reagere i ulike situasjoner før vi setter dette i gang, understreker Skalstad.

Personalet vil fylle ut et evalueringsskjema i forkant og i etterkant av turen, der de blant annet må krysse av poeng i forhold til positive/ negative følelser og våkenhet/ oppmerksomhet under utflukten.

Ved å bruke et slikt skjema blir det mulig å måle effekten av turen opp mot velvære.

– Det blir spennende å se hvordan dette vil utvikle seg i fremtiden. Det er jo ikke snakk om dyre investeringer, og de som har vært vant til å bruke dette hjemme vil nok gjerne ha det med seg videre til sykehjemmet, sier Refsnes.





0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse