fbpx Rød på ledelse Hopp til hovedinnhold

Rød på ledelse

Sykepleiernes tillitsvalgte ved Akuttklinikken på Oslo universitetssykehus er bekymret for sine ledere. Enkelte seksjonsledere har i dag personalansvar for opptil 100 ansatte.

I et felles opprop til klinikkleder ved Akuttklinikken krever samtlige NSF-tillitsvalgte en tydeligere ledelsesorganisering. Det vil bli avholdt møte med klinikkledelsen om kort tid.

Bakgrunnen for oppropet er den nye organiseringen ved Akuttklinikken med kun fire ledernivåer. Det betyr at det laveste ledernivået i dag er seksjonsleder. Enkelte av dem har personalansvar for opptil 100 ansatte.

- Det sier seg selv at dette gjør det vanskelig å utøve god ledelse, sier NSFs hovedtillitsvalgt og klinikktillitsvalgt Kirsten Hagen.

- En konsekvens av opprettelsen av det nye Oslo universitetssykehus (OUS) er at lederne blir pålagt stadig flere oppgaver. Det er et paradoks å redusere antall ledere samtidig som oppgavene blir flere, sier Hagen.

Hun mener også det er helt feil å svekke det nivået som står nærmest pasientene og de ansatte, og mener det er mye å hente på satse på å formalisere og tydeliggjøre ledelse på seksjonene.


Flere pålegg

Ullevål un versitetssykehus fikk i forbindelse med arbeidsmiljøkampanjen «God vakt» pålegg fra arbeidstilsynet fordi det ikke var samsvar mellom oppgaver som skulle utføres og de ressurser som ble stilt til rådighet. Avdelingssykepleierne ble trukket fram som ekstra utsatt, fordi de fikk stadig nye oppgaver samtidig som det ble gjennomført innsparinger ved sykehuset.

- Dette ble det ikke tatt hensyn til da den nye organiseringen av Akuttklinikken ble vedtatt for ett år siden. Selv om all erfaring viser at for å kunne utøve god ledelse så bør en leder ikke ha ansvar for mer enn 25 ansatte, har de enkelte seksjonslederne i dag fått ansvar for mellom 50 og 60 ansatte. Noen også helt opp i 100, sier Kirsten Hagen.

Hun mener dette umuliggjør god personalledelse, og viser til en risikovurdering som ble gjort i forbindelse med omstillingen i OUS. Her skriver Arbeidsmiljøutvalget at «De ansatte er bekymret for utfordringene for lederne, mange har et for stort lederspenn med mange ansatte, og fordelt på flere lokalisasjoner som gjør at det er lite tilstedeværelse.»

- Situasjonen er også kritisk i forhold til alle de nye oppgavene lederne skal utføre. Den siste risikovurderingen viser at Akuttklinikken er rød på ledelse. Alt for rød. Den er også rød på balansen mellom oppgaver og ressurser. Og det er store utfordringer knyttet til informasjon og kommunikasjon. Å gjeninnføre et formelt ledernivå på avdelingene vil være et viktig grep for å løse disse utfordringene, mener NSFs hovedtillitsvalgt.


Uformelle ledere

- Uten formelle ledere på postsnivå må seksjonsledere støtte seg på ledende spesialsykepleiere, som får delegert oppgaver uten myndighet. Dette gjør det utydelig for de ansatte hvem som har ansvar for hvilke oppgaver, i tillegg til å bidra til å pulverisere den formelle leders totalansvar og oversikt, sier Hagen.

Det er de ledende spesialsykepleierne som daglig er synlig i driften. Det er de personalet henvender seg til, og det er de som har medarbeidersamtaler. Flere av dem ivaretar også forskjellige driftsoppgaver. De blir oppfattet som ledere, mens de i virkeligheten står uten myndighet og formell lederansvar.

- Dette rimer dårlig med klinikkledelsens ønske om at det skal være tydelig for de ansatte hvem som er deres leder. Den nye organiseringen har ført til det motsatte, nemlig å utydeliggjøre hvem som har personalansvar, sier NSFs hovedtillitsvalgt.


Viktig ressurs

Ansatte blir stadig trukket fram som den viktigste ressursen ved sykehuset. Og med rette mener Hagen.

- Men for å kunne forvalte denne ressursen på best mulig måte spiller ledere en helt avgjørende rolle. Mye kan delegeres, men ikke personalledelse. Slik situasjonen har utviklet seg ved OUS er det mange ansatte som ikke har hatt medarbeidersamtaler på flere år, eller fått annen oppfølging av sin personalansvarlige. Hagen er også bekymret for konsekvensene på litt lengre sikt når sykehuset skal rekruttere nye medarbeidere.

- Det kan bli vanskelig å stille kompetansekrav og få rekruttert ledende spesialsykepleiere når de også blir forventet å fungere som uformelle ledere.

Hovedtillitsvalgt mener det er helt feil å svekke nivået som står nærmest pasientene og de ansatte. Det vil gå ut over kvaliteten og svekke pasientsikkerheten.

- Ønsket om å redusere antall lederstillinger av økonomiske grunner må ikke gå på bekostning av god personalledelse. Dette er også viktig for å redusere turnover blant ansatte og skape et bedre arbeidsmiljø, sier Kirsten Hagen.

 

Fakta om Akuttklinikken ved OUS

Akuttklinikken er en serviceklinikk som behandler pasienter tilhørende alle ni klinikkene i Oslo.

Akuttklinikken har lands-, regions-, og lokalsykehusfunksjoner.

Klinikken har virksomhet ved Aker, Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål.




Mye kan delegeres, men ikke personalledelse.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse