fbpx Høy lønn gir utholdende sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Høy lønn gir utholdende sykepleiere

En palestinsk studie viser at jo mer fornøyd sykepleiere er med lønn og andre arbeidsvilkår, jo mer tåler de stressende turnusarbeid.

Sykepleier Yousef Jaradat har utført en studie på Vestbredden hvor han har inkludert 422 sykepleiere i kommune- og spesialisthelsetjenesten for å se hvordan tredelt turnusarbeid påvirker den mentale helsen deres. Han har publisert et abstract om dette i Lancet online, og venter på publisering av en større artikkel i et internasjonalt tidsskrift.  Studien er en av flere som har kommet ut av et samarbeid mellom Oslo Universitet og palestinske universitet.

 

Dagvakter best

Sykepleierne ble spurt om hvor fornøyde de var med jobben sin i form av lønn, anerkjennelse, om de overordnede brydde seg om dem og om de trivdes generelt på jobben. Blant sykepleiere som anga lav jobbtilfredshet, jobbet en stor andel tredelt turnus, med dag, kveld og nattevakter i samme uke. Motsatt viser resultatene at blant sykepleiere som rapporterte at de var godt tilfreds med jobben sin, jobbet en stor andel kun dagtid.

En av veilederne til Jaradat har vært psykolog Rita Bast-Pettersen, forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

– Sykepleiere som jobbet turnus, rapporterte flere psykiske plager og lavere velvære. Men dette gjaldt ikke for sykepleiere som rapporterte at de var fornøyd med arbeidsvilkårene sine. De negative effektene av turnus ble avhjulpet dersom sykepleierne syntes de hadde gode arbeidsvilkår, sier Bast-Pettersen.

Detaljerte tall om dette ligger ikke i abstractet, men finnes i studien som venter på å bli publisert.

 

Kjønnsforskjeller

Det er større andel mannlige sykepleiere i palestinske områder enn i Norge. I studien til Jaradat var det 38 prosent menn. Derfor har han kunnet se på om de to kjønnene takler turnusarbeid likt. Kvinner rapporterte generelt dårligere mental helse enn menn, men menn så ut til å tåle turnusarbeid dårligere enn kvinner. Jaradat brukte blant annet General Health Questionnaire, (GHQ-30) som er et anerkjent selvrapporteringsskjema med 30 spørsmål som går på mental helse, stress-symptomer og velvære.

– At kvinner rapporterer dårligere mental helse enn menn, er i overensstemmelse med andre studier, sier Bast-Pettersen.

Men at menn ser ut til å tåle turnusarbeid dårligere enn kvinner, tror både hun og Jaradar kan ha med kulturen å gjøre.

– Palestinske menn har mer ansvar for familiemedlemmer som foreldre og søsken. De har et større økonomisk ansvar og deltar mer på møter ute i samfunnet, forklarer Bast-Pettersen.

I studien viste det seg at 76 prosent av mennene støttet andre familiemdlemmer økonomisk, mens tilsvarende tall for kvinnene var 24 prosent.

– I tillegg hadde 30 prosent av mennene en ekstrajobb ved siden av sykepleierstillingen. Blant kvinnene var det bare 8,7 prosent som hadde det, legger Bast-Pettersen til.

 

Barn gir ulik effekt

Et annet interessant funn var at antall barn hadde motsatt effekt på kvinner og menn. Kvinner tålte turnusarbeid bedre jo flere barn de hadde, mens det å være barnløs var en stressfaktor hos dem. Ugifte barnløse kvinner rapporterte mindre stress.

– Når familien hadde 7-8 medlemmer, fant vi lavest stress hos kvinnene. For mennene sin del var det lavest stress når familien bare var mellom en til fire personer, sier Bast-Pettersen.

Hun antar at dette også skyldes kulturelle forskjeller.

– Det er mindre akseptert for kvinner ikke å ha barn hvis du er gift. Familiestrukturen er helt annerledes. De hjelper hverandre. Og de som ikke har barn må hjelpe de som har barn, sier Bast-Pettersen.

 

Abstractet i Lancet online kan du lese her. Det ligger som nr 14 av flere ulike palestinske studier på denne siden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse