fbpx Mellom pest og kolera Hopp til hovedinnhold

Mellom pest og kolera

KS er ikke snau. Hvis sykepleiere absolutt skal ha heltidsjobber, må de finne seg i å jobbe annenhver helg! heter det nå. Men KS sin argumentasjon henger ikke på greip.

KS har fått med seg at mange sykepleiere ønsker å få utvidet sine stillingsbrøker i den kommunale helsetjeneste. Det handler om sykepleiere som - mot sin vilje - er parkert i stillingsbrøker som verken gir mulighet til å forsørge seg selv eller til å opparbeide full pensjon. Disse sykepleierne vil gjerne jobbe mer på de sykehjemmene der de er ansatt. De vil gjerne jobbe i hjemmesykepleien eller med forebygging.

For helseminsieteren må et slikt ønske være som musikk i ørene. Skriket etter kvalifisert arbeidskraft er overveldende. Rekrutteringsbehovet vil bare øke for hvert år som kommer. Det trenges mange nye sykepleiere i kommunene framover for å håndtere eldrebølgen. Men et særdeles effektivt tiltak for å øke kapasiteten er å få utnyttet arbeidskraften til de sykepleierne som alerede jobber der, fullt ut.

Kommunenes interesseorganisasjon KS derimot har en annen oppfatning. Per Kristian Sundnes i KS er rett og slett lei av sykepleiere som klager over at de er i for små deltidsstillinger. I Dagsavisen truer Sundnes slike sykepleiere med mer helgejobbing hvis de absolutt skal jobbe mer enn de gjør i dag. Ikke hver tredje helg - men annenhver helg!

Bakgrunn for Sundnes`salve er at arbeidstakerorganisasjonene skal ha nektet å diskutere mer fleksible arbeidstidsordninger for ansatte i kommunal sektor. Med dagens regelverk er det grenser for hvor mye og ofte ansatte skal kunne jobbe. Derfor har kommunene vært keen på sykepleiere som jobber mindre. Det er lettere å spre disse utover turnusplanen.

Spør du meg er KS imidlertid helt på jordet i dette spørsmålet. Helsetjenesten i kommunene har allerede nå vanskelig med å få dekket opp behovet for sykepleierkompetanse. Den korteste veien dit er få få flere sykepleiere som ønsker det, til å bruke flere timer på sin jobb.
Ikke alle sykepleiere ønsker å jobbe mer. For noen er deltid er god løsning ut fra private forhold. Men andre vil gjerne ha flere timer, ja, sågar heltidsjobb. I hvilken annen bransje enn i helsesektoren ville en slik holdning bli møtt med fordekte trusler? Jeg kjenner i hvert fall ingen.

Sundnes sitt "pest eller kolera"-utspill henger ikke på greip. Han kan gjerne mene at Sykepleierforbundet og andre fagorganisasjoner er bakstreverske når de forsvarer det gjeldende regelverket. Men han kan vel neppe mene at sykepleiere bør si seg villige til å gå på akkord med gjeldende arbeidsmiljølovgivning her i landet - bare for å få lov til å jobbe i heltidsjobb? Det er å snu saken fullstendig på hodet.  

KS må løse sitt rekrutteringsproblem på andre måter enn å angripe arbeidstakerne sine med beskyldninger om at de ønsker et tilfredsstillende arbeidsmiljø. Hva med å samarbeide med NSF og Fagforbundet om bedre rekrutteringsplaner i kommunene? 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse