fbpx Fra mage til rygg på 25 år Hopp til hovedinnhold
Flere tilfeller av sviktende praksis

Fra mage til rygg på 25 år

Allerede i 1965 kom det forskning som tydet på at spedbarn som sov på magen hadde økt risiko for å dø i krybbedød.

I årene 1965 til 2004 ble det publisert 40 epidemiologiske studier om sammenheng mellom krybbedød og sovestilling.
Men først i 1992 ble det satt i gang offentlige kampanjer for å unngå mageleie i Norge. Da hadde alarmen for lengst gått om en mulig epidemi av krybbedød.
I januar 1990 advarte barnelege Trond Markestad foreldre mot å la spedbarn sove på magen.
Medisinsk fødselsregister registrerte kjapt nedgang i antall tilfeller av krybbedød. Mens 154 barn døde i krybbedød i 1988, var tallet 74 i 1990. Lignende tendens ble dokumentert i andre land som frarådet mageleie. At foreldre tidligere ble rådet til å legge barna på magen, var ikke basert på vitenskapelig dokumentasjon. Det var snarere snakk om en trend. En grunn til at denne tok så lang tid å snu, kan være at det var umulig å forstå hvorfor mageleie økte risikoen for krybbedød.

Flere eksempler:

Bruker heldekkende plast
Forskning viser at heldekkende plast under operasjoner ikke minsker infeksjonsfaren. Likevel er det prosedyre ved mange avdelinger å bruke heldekkende plast under operasjon.

Pynter seg med smykker
Forskning viser at bruk av smykker gir grobunn for bakterier. Likevel glitrer det i ringer og andre pyntegjenstander på norske sykehus.

Bruker doble hansker
Forskning viser at bruk av doble hansker under operasjon ikke gir færre infeksjoner hos pasienten. Likevel brukes doble hansker under operasjon ved mange sykehus. En viktig grunn til dette er at sykepleiere ønsker å beskytte seg mot smitte.

Har ikke alltid spesialmadrass
Forskning viser at pasienter som er utsatt for trykksår har effekt av spesialmadrass. Likevel får ikke alle slike pasienter tilbud om denne typen madrass.

Måler ikke smerte
Forskning viser at pasienter blir bedre smertelindret dersom det brukes smerteverktøy. Slike verktøy er ikke standard, men brukes noen steder.

Tar ikke hb fra fingeren
Forskning viser at det er best å ta blod fra armen når det skal tas hemoglobin. Da er svaret mer til å stole på. Men mange steder tas hemoglobin fra fingeren.

Ikke prosedyre med støttestrømper
Forskning viser at bruk av støttestrømper etter operasjon minsker faren for blodpropp. Likevel er det ikke en fast prosedyre ved alle norske avdelinger. Forklaringer kan være at pasienten opplever det som svært ubehagelig og/eller smertefullt å bruke støttestrømpe. Hvis faren for blodpropp hos den aktuelle pasienten regnes som svært liten, kan sykepleier vurdere støttestrømpen som unødvendig.












At foreldre tidligere ble rådet til å legge barna på magen, var ikke basert på vitenskapelig dokumentasjon

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse